Joseph Bem

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Joseph Bem
Replace this image male.png
Alte nume Józef Zachariasz Bem
Naţionalitate maghiar
Născut 14 martie 1794, Tarnów, Polonia
Decedat 10 decembrie 1850, Alep, Siria
Ocupaţie comandant

Joseph Bem alias Józef Zachariasz Bem alias Murat Paşa (n. 14 martie 1794, Tarnów, Polonia – d. 10 decembrie 1850, Alep, Siria) a fost comandantul armatei maghiare care a operat în Transilvania în timpul revoluţiei paşoptiste din această provincie.

Biografie

Se trăgea dintr-o familie poloneză de origine cehă.

A studiat arta militară la Cracovia, participând la campania lui Napoleon din Rusia în cadrul unui regiment polonez de artilerie, cu grad de ofiţer. S-a evidenţiat în apărarea oraşului Gdansk în anul 1813, fiind decorat cu Crucea de cavaler a Legiunii de Onoare franceze. A fost ulterior profesor la un institut militar. A făcut parte dintr-o societate poloneză secretă care milita pentru o Polonie liberă.

Fiind descoperit, a fost condamnat în anul 1822 la un an de închisoare, pedeapsă suspendată ulterior. A demisionat şi s-a mutat în Galiţia şi în Ucraina, unde a locuit până în 1830. În acel an s-a alăturat polonezilor răsculaţi împotriva ţarului Rusiei, primind gradul de maior şi comanda Batalionului 4 Cavalerie uşoară, cu care a participat la câteva bătălii împotriva ruşilor, fiind decorat cu Crucea de Aur a Ordinului Virtutea Militară poloneză. A fost avansat la gradul de general de brigadă.

După înfrângerea polonezilor s-a refugiat la Paris, unde a devenit profesor de matematică. În 1833 a plecat în Portugalia, sperând să se alăture Legiunii Poloneze, care nu s-a mai înfiinţat însă. La izbucnirea revoluţiilor paşoptiste din Europa a luptat la Viena împotriva trupelor austriece şi după capitularea acesteia şi-a oferit serviciile revoluţiei ungare. A fost numit comandant al Corpului 6 Armată ungar, cu gradul de general-locotenent, urmând să opereze în Transilvania. Până la capitularea armatei ungare în august 1849 în faţa armatelor austro-ruse a luptat în Transilvania şi Banat, inclusiv împotriva legiunilor româneşti. După înfrângerea sa, a fugit în Turcia, s-a convertit la mahomedanism, luându-şi numele de Murat Paşa. A devenit guvernatorul Alepului.

A fost înmormântat la Alep. În anul 1923 rămăşiţele sale pământeşti au fost mutate la mausoleul de la Tarnów, Polonia.

Bibliografie

  • Briscu, Bogdan - Moţii şi luptele lor la 1848-1849, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2012 ISBN 978-973-109-377-2