Naţiunea română (ziar)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Naţiunea română a fost un ziar scos în 1877 la propunerea publicistului francez Frédéric Damé care, stabilit fiind în ţară, dorea „să cultive entuziasmul popular pe chestiunea independenţii[1]. Damé a fost cel care a dat ziarului numele de Naţiunea română.

Ziarul a apărut „jumătate cu articole de entuziasm şi jumătate cu depeşi şi corespondenţe de pe teatrul războiului”.[2] Ştirile erau localizate, iar Damé făcea strategie cu steguleţe înfipte pe hartă şi mutate din loc în loc. Tirajul ajunsese la 18.000 de exemplare, însă ziarul a fost învinuit la scurt timp de răspândire de ştiri false, cu scopul de a-şi face reclamă şi a fost nevoit să-şi înceteze activitatea. Ziarul publicase în exclusivitate, într-o ediţie specială, ştirea luării Plevnei, însă ştirea a fost mai apoi dezminţită. Caragiale a scris despre această aventură abia peste 22 de ani în „Naţiunea română” din 1899.

Ziarul Naţiunea română a durat doar şapte zile, de la 26 august până la 1 septembrie. Ultimul număr al ziarului se păstrează la Biblioteca Academiei Române.

Bibliografie

  • Răduică, Georgeta, Dicţionarul presei româneşti (1731 - 1918), Editura Ştiinţifică, Bucureşti, ISBN 973-44-0123-8

Note

  1. Caragiale: Succes (Opere, I, ed. P.Zarifopol, Cultura naţională, 1930, p.213; în Calendarul Moftului român, 1902, schiţa de amintiri a avut titlul Naţiunea română, al ziarului scos în colaborare cu Fr. Damé
  2. Caragiale, Naţiunea română, 1899