Păpuşa (film)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Păpuşa a fost un film românesc produs în a doua jumătate a anului 1911 sau 1912. Acesta a reprezentat o aranjare pentru cinematograf a operetei cu acelaşi nume, scrisă de Edmond Audran. Data premierei este vagă; se pare că filmul s-ar fi proiectat pentru prima dată la Iaşi, în 1918.

Principalele informaţii despre această producţie provin dintr-o anchetă cu privire la începuturile filmului românesc, publicată în foileton de ziarul „Cuvântul”, în 1933. Astăzi, filmul este considerat pierdut.

Producţia

După câte se pare, iniţiativa acestei pelicule i-a aparţinut şefului trupei de actori care a interpretat opereta, Alexandru P. Marinescu. Filmarea a fost realizată într-o singură zi, la Ploieşti sau Iaşi, de către Nicolae Barbelian şi operatorul italian Demichelli. Aceştia au venit cu aparatura şi pelicula proprie.

După ce şeful trupei i-a lecturat piesa, Barbelian a împărţit-o pe scene, aproximându-le la lungimea unei bobine de film (60 de metri). Convenţia era ca, atunci când magazia aparatului de filmat trebuia reîncărcată, Barbelian să dea un semnal prestabilit, iar actorii să rămână nemişcaţi până când se putea filma din nou. Demichelli a măsurat distanţa la care trebuia aşezat aparatul şi a realizat repetiţia primei scene. După cum îşi amintea Barbelian, tot acest preambul l-a exasperat pe şeful trupei, care a exclamat: „Prea multe preparative, bre! Dacă o ţinem aşa cu fiecare scenă, când mai terminăm?”.

Interpreţii principali ai peliculei au fost actorii Nora Marinescu, Alexandru P. Marinescu, George Malamuceanu şi Dem Mihăilescu Brăila.

Developarea şi montajul materialului filmat s-a făcut în Bucureşti, probabil în laboratorul casei „Pathé” din strada Carol nr. 6. Rezultatul a fost un scurtmetraj de două bobine.

Bibliografie

  • Caranfil, Tudor, În căutarea filmului pierdut, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1988.
  • Rîpeanu, Bujor T., Filmat în România, vol. 1, Editura Fundaţiei PRO, Bucureşti, 2004, ISBN 973-8434-39-4