Palatul Apollo din Târgu Mureş

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Palatul Apollo - faţada cu o arhitectură barocă şi eclectică

Palatul Apollo este un edificiu din Târgu Mureş, situat în centrul oraşului, în Piaţa Trandafirilor, construit între anii 1820-1822, ctitorie a contelui Teleki Samuel - cancelar al Transilvaniei în acea perioadă. Construită în stilul barocului târziu, având doar două etaje, clădirea a suferit de-a lungul timpului transformări care au modificat arhitectura barocă, singurele elemente care mai amintesc astăzi de stilul impus la momentul construirii sunt bolţile şi arcele în relief care le dublează. Pentru mai mult de două secole edificiul a fost un punct cultural important al oraşului, aici fiind desfăşurate balurile şi reprezentaţiile teatrale ale trupelor de actori ce vizitau oraşul.

Palatul a fost gândit iniţial pentru a avea un scop practic şi economic şi anume prin spaţiile comerciale şi de locuit din interiorul acestuia, Samuel Teleki urmărea să finanţeze întreţinerea bibliotecii publice fondată de el în anul 1802, formată dintr-o impresionantă colecţie personală de cărţi (în prezent Biblioteca Teleki-Bolyai). La parter palatul prezenta mai multe spaţii comerciale, la primul etaj erau amplasate locuinţele, iar al doilea etaj era ocupat de o sală mare de bal, un restaurant şi o cafenea. Între 1824-1923 construcţia a funcţionat cu această împărţire, palatul fiind renumit datorită spectacolelor desfăşurate aici (câte patru spectacole săptămânal).

În anul 1923 clădirea îşi schimbă proprietarul, noul posesor al imobilului fiind Bürger Albert, un fabricant de bere. Deşi conform testamentului lăsat de Teleki clădirea trebuia păstrată în forma iniţială şi cu destinaţia imaginată de fondatorului acesteia, noul proprietar a efectuat în anii ce vor urma o serie de modificări care vor schimba radical aspectul interior şi exterior al palatului. Mai întâi este desfiinţată sala de spectacole, iar începând cu anul 1925 pe parcursul a doi ani este adăgat un nou etaj, format prin împărţirea în două a etajului înalt al sălii de spectacole, având ca finalitate un mai mare profit de pe urma spaţiilor de locuit închiriate. Tot acum sunt adăugate o serie de decoraţiuni exterioare, faţada fiind reconstruită într-un stil eclectic, specific secolului XX.

După reamenajarea clădirii, în interiorul palatului a funcţionat până în 1969 Casinoul domnilor. Începând cu anul 1969 şi până în anul 1996 interiorul palatului a gazduit Clubul studenţilor din Târgu Mureş. În prezent în incinta edificiului se desfăşoară cursurile Şcolii de Arte, iar în anumite spaţii îşi au sediul diferite partide şi organizaţii nonguvernamentale.

Legături externe