Simion Groza

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Simion Groza
Replace this image male.png
Născut 1814, ?
Decedat 1885, Rovina, judeţul Hunedoaraa
Ocupaţie preot

Simion Groza (n. 1814, ? – d. 1885, Rovina, comuna Bucureşci, judeţul Hunedoara) a fost preot român ortodox, revoluţionar paşoptist din Transilvania.

Biografie

A fost preot român. În timpul revoluţiei de la 1848 a fost numit viceprefect (colonel) într-una din legiunile româneşti din Munţii Apuseni. A fost unul dintre dintre cei mai eficienţi comandanţi români care au luptat în zona dinspre Zarand a Munţilor Apuseni, păzind trecătoarea de la Buceş. A participat la mai multe lupte importante din anii 1848-1849, inclusiv în luptele de la Abrud din vara anului 1849, împotriva trupelor maghiare. În bătălia de la Abrud dată împotriva colonelului maghiar Kemény Farkas a luptat atât de bine încât ofiţerul inamic a spus: „dracu’ să se mai bată cu popii”.

A fost decorat de împăratul Austriei cu crucea de aur cu coroană pentru merite în timpul revoluţiei paşoptiste.

A fost înmormântat la Rovina. În anul 1924, cu ocazia centenarului naşterii lui Avram Iancu, mormântul său a fost mutat la Ţebea, judeţul Hunedoara. Acesta se află în curtea bisericii ortodoxe din localitate, lângă mormântul lui Avram Iancu.

Bibliografie

  • Briscu, Bogdan - Moţii şi luptele lor la 1848-1849, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2012 ISBN 978-973-109-377-2
  • Păcăţian, Teodor V. - Cartea de aur sau luptele politice-naţionale ale românilor de sub coroana ungară, volumul I, ediţia a II-a, Sibiu, Tipografia Iosif