Simion Probu Prodan

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Simion Probu Prodan
Replace this image male.png
Născut 1815?, Cara, judeţul Cluj
Decedat 5 ianuarie 1852, Alba Iulia, judeţul Alba
Ocupaţie preot

Simion Probu Prodan (n. 1815?, Cara, judeţul Cluj - d. 5 ianuarie 1852, Alba Iulia, judeţul Alba) a fost preot român ortodox, revoluţionar paşoptist din Transilvania.

Biografie

S-a născut într-o familie de români. A studiat la Cluj şi la Sibiu. În anul 1840 a fost investit preot în satul Măgina, judeţul Alba.

După izbucnirea revoluţiei paşoptiste în Transilvania a participat la a doua şi la a treia Adunare Naţională românească de la Blaj. Comitetul Naţional Român i-a acordat o funcţie de conducere (probabil viceprefect) în zona Sibiu. A activat puţin în această regiune, plecând înspre Aiud, judeţul Alba. A reuşit să strângă la Măgina şase mii de combatanţi români. La 22 octombrie 1848 tabăra de la Măgina a fost atacată de gărzile naţionale maghiare din Aiud şi împrăştiată prin forţa armelor. Prodan Probu s-a refugiat la Câmpeni, devenind viceprefect (colonel) în Legiunea Auraria Gemina, condusă de prefectul Avram Iancu. După ce Aiudul s-a predat forţelor imperiale la sfârşitul anului 1848, Prodan Probu a primit conducerea flancului stâng al dispozitivului românesc ce înainta spre Turda sub conducerea lui Avram Iancu. După predarea Turzii şi a Clujului, viceprefectul s-a stabilit din nou la Măgina. A fost acuzat că ar fi fost instigatorul dezastrului de la Aiud din ianuarie 1849, când un număr de maghiari au fost ucişi. Din cauza acestor presupuneri a fost arestat la Alba Iulia în februarie 1849 de armata austriacă şi aruncat în temniţă. Judecat de tribunalele austriece, fără a i se fi probat vinovăţia în faptele de care era acuzat, a fost totuşi ţinut încarcerat până în ianuarie 1851, când a fost eliberat condiţionat, complet sărăcit şi fără nici un mijloc de trai.

A fost ucis de o congestie cerebrală, în dimineaţa zilei de 5 decembrie 1852, în timp ce pleca din Alba Iulia spre Măgina. Este înmormântat la Alba Iulia.

Bibliografie

  • Briscu, Bogdan - Moţii şi luptele lor la 1848-1849, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2012 ISBN 978-973-109-377-2