Sovrompetrol

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Acţiune emisă de Sovrompetrol în 1946

Sovrompetrol (în limba rusă: COBPOMПETPOЛЬ) a fost una dintre societăţile româno-sovietice de tip „sovrom” care a preluat în mare parte industria românească de petrol după cel de-al doilea război mondial.

Înfiinţarea

Sovrompetrol, pe numele complet a fost înfiinţată în 1945, pe fondul armistiţiului dintre România şi Uniunea Sovietică. Aportul sovietic s-a constituit din bunurile inamice confiscate, în speţă, activele societăţilor petrolifere cu capital german. Denumirea legală stipula că era o „societate sovieto-română pentru explorarea, exploatarea, transformarea şi comercializarea petrolului brut şi derivatelor petrolului”.

După naţionalizarea care a avut loc în 1948, companiile petrolifere din România au trecut în proprietatea statului, care le-a organizat în două mari entităţi: Centrala Petroliferă Moldova şi Centrala Petroliferă Muntenia, care includea 22 de fost intreprinderi. Cele două au trecut în 1950 sub conducerea unică a Sovrompetrol.

Activitatea

Principalul obiect de activitate era exploatarea şi transportul petrolului şi derivatelor de petrol, în parte ca despăgubire de război pentru Uniunea Sovietică, în parte pentru exploatarea resurselor româneşti, în logica sistemului economic al lagărului sovietic. În perioada de 6 ani cât Sovrompetrol a deţinut controlul total asupra industriei de petrol româneşti, s-au făcut diverse investiţii. Au fost potenţate conductele, au fost deschise noi exploatări în Moldova, s-a înfiinţat o rafinărie la Oneşti şi s-a optimizat transportul ţiţeiului spre rafinăriile din cele două mari regiuni producătoare de petrol din România. Societatea a fost desfiinţată în 1956.

Bibliografie

  • Florian Banu, Asalt asupra economiei României - De la Solagra la Sovrom (1936 - 1956), Editura Nemira, 2004 ISBN 973-569-652-5