T-Short

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Formaţia t-Short (2006)
Formaţia t-Short (1998)

t-Short reprezintă prima formaţie de muzică din România care a adoptat genul dance. Opera lor muzicală are un caracter omogen, fiind axată în special pe iubire şi pe sentimentele puternice care pot lega un cuplu. Numele formaţiei, tradus „t mic”, porneşte de la obiceiul membrilor săi de a scrie „terra” cu literă iniţială mică, drept protest simbolic împotriva dezastrelor ecologice produse de oameni. De asemenea, ei şi-au luat încă de la primul album supranumele de „Mesagerii Dragostei”. Ei sunt originari din Bucureşti şi au înfiinţat trupa în octombrie 1994. În 1995 a apărut primul lor hit, intitulat „Noapte de vis”. Au fost remarcaţi de către „Fundaţia Generaţia Nouă”, care i-a ajutat să se afirme pe piaţa muzicală românească şi să îşi scoată în iunie 1996 primul lor album: „Noapte de vis”, vândut în peste 100.000 de exemplare şi promovat printr-un turneu naţional. Cei trei mai au în palmares şi prima apariţie a unei formaţii româneşti de dance pe un post de televiziune străin, MCM, cu piesa „Noapte de vis” (techno remix).

Următorii patru ani i-au consacrat pe cei de la t-Short ca fiind cei mai de succes pe piaţa de gen din România, între anii 1997 şi 1999 formaţia producându-şi singură materialele. Au reuşit să umple stadioane şi Sala Polivalentă din Bucureşti cu plătitori de bilete, în repetate rânduri. Albumul „Enigma nopţii” a fost promovat printr-un concert umanitar susţinut tot pe stadion. În 1998 au fost printre primele formaţii dance româneşti care au apărut în cadrul Festivalului de la Mamaia cu piesa „Te rog nu pleca”. De asemenea, cu piesa „Spune-mi” au fost nominalizaţi la premiile Ballantines, categoria „cea mai bună trupă dance”.

Anul 1999 a însemnat apogeul formaţiei t-Short. Cosmin, Carmen şi Eric urmau să cânte în deschiderea concertului Modern Talking de la Râmnicu Vâlcea şi să reprezinte România la Festivalul de la Costa Brava. Cele două evenimente nu s-au mai desfăşurat. Au cântat în deschiderea concertului celor de la 2Unlimited care a avut loc la Sibiu, în cadrul Festivalului Adolescenţilor.

În 2000 cei de la t-Short au scos ultimul album, intitulat „Ochii tăi”, sub egida unei case de producţie bucureştene. Lipsa promovării, faptul că membrii formaţiei nu au fost mulţumiţi de album, precum şi neînţelegerile dintre ei a dus la destrămarea t-Short.

În 2005 doi dintre cei trei componenţi iniţiali ai trupei (al treilea fiind plecat definitiv în S.U.A.) au hotărât să o reînfiinţeze, colaborând cu Laurenţiu Duţă, George Călin şi Rolando Vasilescu pentru crearea unui nou album. Totodată, au început să introducă elemente de scenografie şi teatru în spectacolele pe care le susţin, pentru a aduce un plus de originalitate actului lor artistic, fiind astfel primii oameni care introduc un eveniment cultural în muzica dance românească. Noul album, intitulat „Nimeni nu ne va despărţi”, a fost lansat pe 16 decembrie 2006 la Râmnicu Vâlcea.

Discografie

Noapte de vis

Noapte de vis este titlul primului album muzical al formaţiei t-Short. Acesta a fost lansat pe 19 decembrie 1996, la Sala Palatului, în cadrul Târgului Internaţional de Muzică - toamnă/iarnă, unde a obţinut premiul pentru cea mai frumoasă lansare de casetă, la Gala premiilor muzicale - Cele mai bune vânzări. Ediţia a doua a fost scoasă pe piaţă în 1997, conţinând în plus piesa titulară a albumului, ce apăruse iniţial doar pe compilaţia „Techno dance party I” (iunie 1996). La această melodie, t-Short şi Petrică Gheorghe de la Televiziunea Română, au realizat un videoclip, difuzat şi pe postul de televiziune francez MCM. Astfel t-Short devenea prima formaţie dance din România difuzată pe un post de televiziune internaţional. „Noapte de vis” a fost vândut în peste 100.000 de exemplare, fără a socoti şi casetele piratate. Concertul de promovare de la Sala Polivalentă, de pe data de 8 martie 1997 a avut peste 5.000 de spectatori.

Piesele au fost lucrate împreună cu Daniel Alexandrescu de la formaţia K1. Melodiile „Noapte de vis” şi „Eu nu ştiu de ce” au mai apărut şi pe compilaţia „Techno dance party I”, iar „Visez” pe „Techno dance party II” (octombrie 1996).

Aripi să pot zbura

Aripi să pot zbura este titlul primului maxi-single al formaţiei t-Short. A fost scos în luna septembrie 1997 şi reprezintă primul produs al „Short Music Productions”, casă înfiinţată chiar de către membrii trupei. A fost vândut în peste 50.000 de exemplare. Maxi Single-ul precede cel de-al doilea album al formaţiei, „Enigma nopţii”, şi a fost prezentat într-o carcasă de carton, formă inedită la acea vreme. Melodiile "Aripi să pot zbura" şi "Amintire" au ajuns pe primele locuri în topurile radiofonice din România.

La acest album, formaţia t-Short a colaborat cu Daniel Alexandrescu de la K1.

Enigma nopţii

Enigma nopţii reprezintă cel de-al doilea album al formaţiei t-Short. Înregistrările pentru acesta au fost făcute între mai 1997 şi mai 1998, lună în care a avut loc şi lansarea oficială, sub egida propriei lor case de producţie, „Short Music Productions”. Reprezintă primul album al formaţiei care a beneficiat şi de varianta pe CD. Carcasele, atât pentru caseta audio cât şi pentru CD, au fost din carton, continuând tradiţia începută cu un an înainte. Ca bonus, pe CD este inclusă şi piesa „Aripi să pot zbura”. Piesa „Spune-mi” a beneficiat de un videoclip, filmat special pentru postul de televiziune Atomic TV, cu ocazia lansării acestuia, iar melodia „Te rog, nu pleca!” a participat la Festivalul de la Mamaia, ediţia 1998.

La acest album, formaţia t-Short a colaborat cu Daniel Alexandrescu de la K1, cu Drew Klein (care şi-a compus versurile pe loc, în timpul înregistrărilor) şi cu formaţia 3rei Sud Est.

Piesa „Iubeşte-mă!” a apărut şi pe compilaţia „Romanian Dance Revolution”, în noiembrie 1997.

Millenium

Millenium reprezintă primul EP al formaţiei t-Short. Acesta a fost lansat pe 26 iunie 1999, de către „Short Music Productions”, propria lor casă de producţie, sub formă de casetă şi CD. Acest material urma să beneficieze şi de un maxi-single, pentru piesa „Fugi de întuneric”, proiect nematerializat însă.

Au fost realizate şi videoclipuri, pentru piesele „Eşti ca un înger” şi „Fugi de întuneric”, ultimul fiind produs de către compania Tour-Imex din Râmnicu Vâlcea.

Ochii tăi

Ochii tăi reprezintă cel de-al treilea album al formaţiei t-Short, scos pe piaţă în decembrie 1999 de către casa de discuri „A&A Records”. Deoarece CD-urile nu au fost gata atunci, lansarea oficială a avut loc în 2000.

Piesa „Prin ploaie” a beneficiat şi de un videoclip, iniţial fiind aleasă „Nu ştiu ce vrei”, şi a fost prezentă şi pe compilaţia „Atomic Mega Hits vol. 5” (2000).

M-am trezit

M-am trezit reprezintă cel de-al doilea maxi-single din cariera formaţiei t-Short şi a fost lansat în decembrie 2005 în ediţie limitată, fiind destinat promovării noilor piese „M-am trezit” şi „Nimeni nu ne va despărţi” la casele de discuri şi la radiouri. Din acest motiv, discul este unul necomercializabil, iar producătorul (formaţia însăşi) a acordat dreptul de difuzare şi audiţie publică a acestui material posturilor de radio, televiziunilor, discotecilor etc. Pe disc, apare ca dată de lansare anul 2006.

Piesa „M-am trezit” este o compoziţie a formaţiei t-Short, partitura chitării fiind cântată de Ovidiu Bistriceanu. Orchestraţia i-a aparţinut lui George Călin.

Piesa „Nimeni nu ne va despărţi” reprezintă un cover după Dr. Dre - „Xplosive”. Este o variantă mai rafinată a piesei „Voi fi”, aparţinând lui K-rie, membru al formaţiei Verbal. De altfel, acesta participă atât la orchestrarea piesei, cât şi la partea de rap. Partitura chitării aparţine tot lui Ovidiu Bistriceanu. O variantă reorchestrată şi rearanjată a piesei poate fi auzită pe albumul cu acelaşi nume, lansat în decembrie 2006.

Pe lângă cele două single-uri, discul mai conţine şi o serie de şlagăre ale formaţiei, din perioada 1995-2000. De asemenea, pe site-ul formaţiei se află două remixuri ale piesei „M-am trezit” (x-mas şi extended) precum şi o variantă a piesei „Nimeni nu ne va despărţi” (extended).

Nimeni nu ne va despărţi

Nimeni nu ne va despărţi reprezintă cel de-al patrulea album al formaţiei t-Short, produs de „Zoom Records” şi lansat pe data de 16 decembrie 2006 la „River Plazza Mall” din Râmnicu Vâlcea. Acest CD a apărut la 10 ani de la ieşirea pe piaţă a primului album al formaţiei, „Noapte de vis”, şi conţine 12 piese noi.

Discuri proprii

Coperta Titlu An Piese
TS-Noaptedevis1.jpg
Noapte de vis
(prima ediţie)
1996 ...Mesagerii Dragostei / Lacrimi / Unde eşti? / Împreună (cu Armonia) / Visez / Noapte de vis (negativ) / Visez (tequila mix) / Noapte de vis (unplugged version) / Poveste de iarnă / Eu nu ştiu de ce / Noapte de vis (remix dance) / Întoarcerea la stele
TS-Noaptedevis2.jpg
Noapte de vis
(a doua ediţie)
1997 ...Mesagerii Dragostei / Noapte de vis / Lacrimi / Unde eşti? / Împreună (cu Armonia) / Visez / Visez (tequila mix) / Noapte de vis (unplugged version) / Poveste de iarnă / Eu nu ştiu de ce / Noapte de vis (remix dance) / Întoarcerea la stele
TS-Aripisapotzbura.jpg
Aripi să pot zbura 1997 Aripi să pot zbura / Amintire / Mesagerii Dragostei (remix) / Eu nu ştiu de ce (remix) / Aripi să pot zbura (negativ) / Hai vino cu mine
TS-Enigma-noptii.jpg
Enigma Nopţii 1998 Spune-mi / Îmi este dor / Te rog, nu pleca! / O veche amintire (feat. Drew Klein) / Iubeşte-mă! / Nu mă meritai (feat. Drew Klein) / Aripi să pot zbura (live Târgovişte 1997) / Balada (feat. Drew Klein) / Amintire / S.O.S. / Moarte (feat. Drew Klein) / Nimeni nu vrea (Enigma nopţii) / Cât te iubesc (feat. 3rei Sud Est) / Hai, vino cu mine! (instrumental) / Preludiu românesc (instrumental) / Freestyle (feat. Drew Klein) (în plus pe CD: Aripi să pot zbura)
TS-Millenium.jpg
Millenium 1999 Eşti ca un înger / Fugi de întuneric / Aş vrea să uit / De ce m-ai părăsit / Fugi de întuneric (negativ) / Aripi să pot zbura (freestyle remix)
TS-Ochii-tai.jpg
Ochii tăi 2000 Seara asta / Prin ploaie / Nu ştiu ce vrei / N-am uitat / Ochii tăi / Îmi pare rău / Eşti ca o stea / Lumea / Uită-te în jurul tău / Vreau să-mi fac de cap
TS-Mamtrezit.jpg
M-am trezit 2005 M-am trezit (radio edit) / Nimeni nu ne va despărţi (feat. K-rie Verbal) / Spune-mi / Eşti ca un înger / Îmi este dor / Amintire / Fugi de întuneric / Aripi să pot zbura / Balada (feat. Drew Klein) / Iubeşte-mă / De ce m-ai părăsit? / Aş vrea să uit / Unde eşti? / Visez (tequila mix) / Te rog, nu pleca! / Lacrimi / Noapte de vis
TS-Nimeninunevadesparti.jpg
Nimeni nu ne va despărţi 2006 Renaşterea / Hello / M-am trezit / Hey, tu / De când ai plecat / Hello (Dream club rmx) / Nimeni nu ne va despărţi / Seara / Nu mai vreau / La inima ta / Nimeni nu ne va despărţi (ragga mix) / Outro

Apariţii pe compilaţii

Coperta Titlu An Piese
Techno dance party 1.jpg
Techno dance party 1 1996 Eu nu ştiu de ce / Noapte de vis
Techno dance party 2.jpg
Techno dance party 2 1996 Visez
Romanian Dance Revolution 1.jpg
Romanian Dance Revolution 1 1997 Iubeşte-mă!
Romanian Dance Revolution 2.jpg
Romanian Dance Revolution 2 1999  ?
Atomic Mega Hits 5.jpg
Atomic Mega Hits 5 2000 8. Prin ploaie
Atomic New Hits.jpg
Atomic New Hits 2000 13. Prin ploaie

Componenţă

Membri actuali

Foşti membri

Colaboratori

Interpreţi:

 • Drew Klein
 • Laurenţiu Duţă membru al formaţiei 3SE
 • Viorel Şipoş membru al formaţiei 3SE
 • Mihai Budeanu membru al formaţiei 3SE
 • K-rie membru al formaţiei Verbal

Compozitori şi orchestratori:

 • Daniel Alexandrescu membru al formaţiei K1
 • Edi Schneider alias DJ Phantom

Videoclipuri

 • Noapte de vis, de pe LP-ul Noapte de vis
 • Spune-mi, de pe LP-ul Enigma nopţii
 • Eşti ca un înger, de pe EP-ul Millenium
 • Fugi de întuneric, de pe EP-ul Millenium
 • Prin ploaie, de pe LP-ul Ochii tăi

Legături externe