Tanzi Cocea

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Tanzi Cocea
Replace this image female.png
Născută 7 decembrie 1911, Bucureşti
Decedată 25 martie 1990, Bucureşti
Ocupaţie actriţă
Părinţi N. D. Cocea

Tanzi Cocea (n. 7 decembrie 1911, Bucureşti – d. 25 martie 1990, Bucureşti). Actriţă.

Biografie

Fiica pamfletarului N. D. Cocea şi sora vitregă a Dinei Cocea, a studiat arta dramatică la Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Ion Manolescu, pe care l-a absolvit cu rolul principal din Intimităţi.

A debutat încă din anul I cu piesa Maya, la Teatrul Poştei, în rolul „Fifinei”. Debutează pe scena Teatrului Naţional cu rolul „Natalia Petrovna” din O lună la ţară, în regia lui W. Siegfried. Teatrele în care a activat în prima parte a carierei sale au fost „Ventura”, „Regina Maria”, cele aflate sub conducerea lui Sică Alexandrescu sau „Comedia”.

A strălucit pe scenă în rolurile „Vidra” din Răzvan şi Vidra, de Bogdan Petriceicu Hasdeu, „Ana Ipătescu”, „Ruxandra” din Trei generaţii, de Lucia Demetrius, rol în care actriţa a întruchipat excepţional trei ipostaze: tinereţea, maturitatea şi bătrâneţea, „Vasilisa” din Azilul de noapte, de Maxim Gorki, „Regina” şi „Gertrude” din Hamlet, „Sonia” din Crimă şi pedeapsă, „Doamna Ford” din Nevestele vesele din Windsor, „Betsy Tverskaia” din Anna Karenina, „Lady Macbeth”, „Aglaia” din Moartea unui artist, de Horia Lovinescu, „Mătuşa Nonnie” din Dulcea pasăre a tinereţii ş.a.

Când a ajuns la roluri de „mătuşi”, Tanzi Cocea s-a retras de pe scenă.

În film a debutat în 1957 cu Bijuterii de familie, regizat de Marius Teodorescu, urmat de roluri episodice în Cartierul veseliei, Serata, Răpirea fecioarelor, Păcală şi Instanţa amână pronunţarea. A jucat alături de unii dintre cei mai mari actori români, Fory Etterle, Gheorghe Storin, Septimiu Sever, Aura Buzescu, Ştefan Ciubotăraşu, George Calboreanu, Emil Botta, Geo Barton, Ion Finteşteanu, Gyorgy Kovacs etc.

Spre deosebire de sora ei vitregă, Tanzi Cocea n-a făcut nici un fel de concesii regimului totalitar.

„Mie filmul nu mi se părea adevărat! Nu dă loc de trăire autentică pentru că nu ai suită de sentimente. Şi n-ai contactul acela cu publicul pe care îl simţi chiar cu cortina trasă. Din spatele cortinei simţeam ce public e în sală şi asta mă stimula” (Tanzi Cocea).

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012.