Teatrul Naţional din Cluj-Napoca

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Teatrul Naţional din Cluj-Napoca

Teatrul Național din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai valoroase monumente arhitecturale ale orașului și în același timp unul dintre cele mai reprezentative ale arhitecturii 1900 la Cluj-Napoca. Aici își au sediul compania Teatrul Național „Lucian Blaga“ și compania Opera Română. A fost ridicat în anii 1904-1906 pe locul fostei piețe de lemne a orașului, în actuala Piața Avram Iancu. Inaugurarea sa a avut loc în 7-8 septembrie 1906.

Din punct de vedere arhitectural clădirea are o volumetrie viguroasă, echilibrată, ce exprimă clar funcțiunea, prin detașarea turnului scenei. Spre nord, fațada principală se compune în jurul arcadei majore a intrării în care se simt reflexele baroce. Intrarea este marcată de o scară amplă și două rampe curbe, iar golurile ferestrelor sunt dispuse simetric. Două turnuri încununate de trige trase de cai flanchează frontonul semicircular. Fațadele laterale sunt simple, cu registre de goluri dreptunghiulare și semicirculare.

În interior există o unitate compozițională a volumului, decorației, mobilierului și a corpurilor de iluminat. Sala de spectacol care este ovală, cu două niveluri de loji și un balcon, este acoperită cu o cupălă pe traverse metalice. Mobilierul fix din sală și din balcon, oglinzile, corpurile de iluminat din foaier, garderobă sau hol, suporturile de umbrele din loji, cârligele pentru fixarea draperiilor din holuri sunt specifice Artei și Stilului 1900.

În fața intrării principale sunt așezate statuile lui Mihai Eminescu și a lui Lucian Blaga. Statuia lui Mihai Eminescu a fost inaugurată în 1976, are 3 metri înălțime și îl reprezintă pe poet într-o atitudine meditativă, iar statuia lui Lucian Blaga a fost strămutată aici în anul 1986, este înaltă de 3 metri, îl reprezintă pe poet într-o atitudine meditativă și este opera sculptorului Romul Ladea.

Bibliografie

  • Buta, Iuliu, Bodea, Mihaela, Edroiu, Nicolae, Cluj-Napoca, Editura Sport Turism, București, 1989, ISBN 973-41-0043-2