Apostol Arsache

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Apostol Arsache
Apostol Arsache.png
Născut 1789, Hotahomo, Epir
Decedat decembrie 1869, Bucureşti
Ocupaţie om politic, medic, economist
 
Stema Principatelor Unite 4.png
 Preşedintele
Consiliului de Miniştri
Mandat
8 iunie 1862 - 24 iunie 1862
Orientare
politică
conservator

Apostol Arsache (n. 1789, Hotahomo, Epir - d. decembrie 1869, Bucureşti), om politic de origine aromână, medic, economist, ministru de Externe. După asasinarea lui Barbu Catargiu, Arsache este desemnat să preia ad-interim funcţia de prim-ministru al României.

Studiile. Începutul activităţii politice

Arsache obţine în 1812 doctoratul în medicină la Universitatea din Halle, teza sa „De piscium cerebro et medulla spinali", fiind cea dintâi lucrare românească de anatomie comparată. Revenit în ţară, este numit medic la spitalele Pantelimon şi Colţea din Bucureşti. Totodată, Arsache îşi începe activitatea politică fiind consilier al domnilor munteni, iar pe timpul lui Alexandru Ghica (1834 - 1842) a fost numit secretar de stat. În 1849, în timpul administraţiei ruseşti, a fost secretarul particular al generalului Duhamel.

Ministru de Externe. Prim-ministru interimar

Apostol Arsache a fost un fervent susţinător al Unirii Principatelor Române, astfel că în şedinţa Adunării Elective a Ţării Româneşti din 24 ianuarie 1859 îi acordă votul lui Alexandru Ioan Cuza. În timpul cabinetului unic, condus de Barbu Catargiu, Arsache primeşte portofoliul Ministerului de Externe. Din această poziţie încearcă să ofere ţării o viziune de politică externă proprie, trimiţând misiuni diplomatice în marile capitale europene. După asasinarea primului ministru, domnitorul Cuza îi oferă lui Arsache interimatul la conducerea Consiliului de miniştri.

Dispariţia primului ministru a pus capăt guvernării conservatoare şi legii rurale. Chiar dacă a fost aprobată în Cameră la 11 iunie, cu 62 de voturi pentru şi 35 împotrivă, Cuza a refuzat să o promulge pretextând că va genera o răscoală generală a ţăranilor.

În şedinţa Camerei din 23 iunie, un grup de 26 deputaţi, printre care M. Kogălniceanu, A. Panu şi N. Golescu, au prezentat o moţiune în care se făcea bilanţul guvernării conservatoare a lui Barbu Catargiu. În această moţiune se arăta că în timpul fostului premier nu se dezbătuseră majoritatea proiectelor de legi anunţate în mesajul tronului, nici măcar bugetul, şi nici nu se aplicase unificarea deplină în diversele sectoare de activitate. Ca urmare, a doua zi, interimarul Arsache depune mandatul Consiliului.

În ultimii ani de viaţă nu a mai avut o activitate politică notabilă. Apostol Arsache se stinge din viaţă în decembrie 1869, la vârsta de 80 de ani.

Activitatea politică

Activitate Mandat
Ministru de Externe 22 ianuarie 1862 - 24 iunie 1862
Preşedintele Consiliului de Miniştri 8 iunie 1862 - 24 iunie 1862 (ad-interim)

Bibliografie

  • Neagoe, Stelian, Oameni politici români, Editura Machiavelli, Bucureşti, 2007, pp. 40-42 ISBN 973-99321-7-7