Aurora Gruescu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Aurora Gruescu
Replace this image female.png
Născută 11 mai 1914, Oituz, judeţul Bacău
Decedată 2005
Ocupaţie silvicultor
Părinţi Chiriac Dragomir

Aurora Gruescu (n. 11 mai 1914, Oituz, judeţul Bacău – d. 2005). Prima femeie inginer silvicultor din lume, prima româncă intrată în Guinness Book.

Biografie

Fiica învăţătorului Chiriac Dragomir, a dorit de mică să urmeze silvicultura, ceea ce a şi făcut, în 1933, când a dat examen la Facultatea de Silvicultură, parte a Politehnicii din Bucureşti, şi a mers la cursuri alături de 130 de băieţi care au făcut tot posibilul să o convingă să renunţe. Influenţaţi de decanul Vintilă Stinghe, colegii refuzau să-i vorbească, o marginalizau, dar, cu timpul, după ce s-a căsătorit, au căpătat o atitudine mai pozitivă, trecând de la ostilitate la indiferenţă. „Doi ani nu mi-a vorbit colegul meu de bancă, zicea că n-are ce să discute cu o fată despre probleme care sunt ale bărbaţilor. Atunci, prejudecăţile se manifestau foarte puternic şi printre intelectuali. De-abia când am avut primul post la Casa Pădurilor Statului am simţit că sunt tratată altfel, deşi aveam un salariu mai mic decât o pensie”, afirma ea într-un interviu.

A practicat meseria din 1938 până în 1973, când s-a pensionat. Şi-a legat numele de primul plan de împădurire naţională, fixat la suprafaţa de 100.000 ha, a condus lucrările de combatere avio-chimică a dăunătorilor din pădurile infestate din jurul Capitalei, a făcut inovaţii ce s-au confirmat, legate de lucrările de mecanizare în combaterea dăunătorilor, publicând în acest sens mai multe articole în „Revista Pădurilor”. A fost „duşman de clasă” al regimului comunist, apoi expropriată, probabil şi datorită faptului că nu a fost niciodată membru de partid, dar şi decorată, apreciată, lăudată.

Membru de onoare al Societăţii „Progresul Silvic”, filiala Prahova, membru de onoare al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, al Ministerului Apei, Pădurilor şi Protecţiei Mediului. Nominalizată de «The American Biographical Institute» pentru titlul de personalitate a anului 1997. A obţinut Medalia de Argint la Expoziţia filatelică binaţională România – Israel. „Aurora Gruescu a fost cea care a deschis şi altor femei drumul în silvicultură. Dar nu numai atât, a fost, ca inginer silvic, un specialist foarte bun. A făcut lucruri bune şi şi-a lăsat, astfel, amprenta peste tot pe unde a trecut” (Alexandru Beldie, primul doctor în silvicultură din România).

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009