Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din Josani

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din Josani, judeţul Hunedoara, este una dintre cele şapte biserici ctitorite de minerul şi proprietarul de mină Mihăilă Gritta din Roşia Montană.

Biserica se află pe strada principală şi a fost ctitorită de Mihăilă Gritta în anul 1829, din banii obţinuţi pe aurul extras din mina sa. Până în anul 1830 localnicii din Josani au avut o biserică din lemn, care în acel an a fost demontată şi mutată la Geoagiu Băi, unde a funcţionat până în anul 1930.

Pentru că Gritta locuia la Roşia Montană, la mare distanţă de Josani, el l-a însărcinat pe baronul Bornemisa din Geoagiu să supravegheze ridicarea bisericii.

Pe turnul bisericii, care adăposteşte trei clopote, stă scris: "Grita Mihail - 1829". Anul în care a fost terminată biserica nu se cunoaşte, dar se ştie că sfinţirea ei a avut loc în anul 1833.

Biserica este construită în formă de navă, din piatră şi cărămidă. Are două intrări, una laterală şi una pe sub turnul-clopotniţă.

Bibliografie

  • Sîntimbrean, Aurel; Bedelean, Horea; Bedelean, Aura - Aurul şi argintul Roşiei Montane, Editura ALTIP, Alba Iulia, 2006 ISBN (10): 973-117-001-4 ISBN (13): 978-973-117-001-5