CUB

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Calculatorul CUB-Z

CUB (Calculator Universal de Birou) reprezintă o serie de microcalculatoare profesionale produse la I.C.E. Felix Bucureşti în anii 80. Primul model a avut un procesor Intel 8080, iar al doilea — Z80A, de aici şi adăugirea Z. CUB şi CUB-Z au fost folosite în gestiune (prin implementarea, modificarea şi utilizatea bazelor de date; calcule), birotică (datorită programelor ce permiteau editarea de texte), învăţământ şi proiectare asistată de calculator (deoarece ofereau posibilitatea dezvoltării de programe) etc.

CUB

Calculatorul CUB (numit şi CUB 01) a intrat în producţie în 1983 (?), fiind alcătuit dintr-o unitate centrală implementată pe o singură plachetă, o tastatură, un monitor monocrom alfanumeric şi o unitate simplă sau dublă de discuri flexibile (simplă densitate).

CUB a fost construit în jurul microprocesorului 8080, care lucra la 2 MHz, şi a circuitelor din familia acestuia. Memoria RAM ajungea la maxim 64 kB, dintre care 2 până la 16 kB erau folosiţi pentru programe de autotestare şi monitor.

Ecranul monitorului putea afişa 24 de linii a câte 80 de coloane, fiecare caracter fiind desenat într-o matrice de 5 × 7 puncte. Sistemul de afişare era monocrom, însă caracterele puteau fi afişate în video normal sau invers, cu două nivele de intensitate. Tastatura, detaşabilă, era de tip QWERTY, cu 78 de taste în relief. Unele dintre acestea erau de tip funcţional.

Mediile externe de stocare a datelor erau reprezentate printr-o unitate simplă sau dublă de discuri flexibile de 5¼ sau 8 inci, care totalizau o capacitate de memorare de 512/1024 kB, pentru o formatare simplă densitate, dublă faţă.

Calculatorul CUB avea posibilitatea dotării cu o imprimantă paralelă, de tip matricial, care putea tipări 132 coloane/pagină cu o viteză de 150 caractere pe secundă.

CUB era un sistem compatibil CP/M (monoutilizator, monotask), pe care erau instalate limbajele de nivel înalt BASIC, PASCAL, COBOL ş.a.

CUB-Z

CUB Z şi consola de programare CP 300

CUB-Z a înlocuit modelul precedent, fiind introdus în producţie în 1986. A fost utilizat până în 1989, după care a fost înlocuit în producţie cu microcalculatorul HC-88, compatibil atât cu sistemele Sinclair Spectrum, cât şi cu cele CP/M.

Calculatorul consta dintr-o unitate centrală care incorpora în aceeaşi carcasă şi monitorul TV monocrom şi unitatea simplă sau dublă de discuri flexibile cu dublă densitate, de 5¼ sau 8 inci. Arhitectura CUB-Z se baza pe microprocesorul Z80A, care putea lucra la o viteză de 3,5–4 MHz, iar întreruperile, pe 8 nivele, erau controlate cu circuitul Intel 8259. Memoria RAM era de 64 kB, iar cea EPROM de 2–8 kB.

Monitorul calculatorului, cu diagonala de 31 cm, putea lucra atât în mod text (25 × 80 caractere), cât şi în mod grafic (512 × 256 pixeli). Posibilităţile grafice erau asemănătoare cu cele ale sistemului Felix M118GS, fiind accesibile prin aceleaşi rutine monitor). Tastatura detaşabilă, de tip serial, folosea standardul ASCII şi putea trimite înspre unitatea centrală 128 de caractere. Avea 14 taste numerice şi 32 programabile, de tip funcţional. Programul monitor CUB-Z v. 1.3, printr-un circuit simplu de sinteză a sunetului, putea emite sunete de diferite frecvenţe.

Interfaţa serială (standard RS 232C/V 24) avea două porturi, care permiteau cuplarea tastaturii, a imprimantei seriale, sau a unui alt sistem, cu care putea comunica prin intermediul programului specializat Kermit. Interfaţa paralelă era programabilă şi putea fi folosită la conectarea unei imprimante matriciale grafice SCAMP 9335, pentru tipărirea de text şi desene. CUB-Z mai avea şi o interfaţă de comunicaţie standard IEEE 488.

CUB-Z a fost la rândul său un sistem compatibil CP/M (cu sistem de operare încărcat de pe dischete), şi a avut implementate interpretorul BASIC, cu o precizie aritmetică de 6–15 cifre semnificative, compilatoare pentru limbajele C, PASCAL, TURBO PASCAL, FORTRAN, COBOL, FORTH, PLP Micro şi asamblorul Z80. Pentru lucrul cu bazele de date, CUB-Z folosea programul dBase. Având conectată consola de programare portabilă CPP 286 sau consola de programare CP 300, CUB-Z permitea înscrierea, corectarea, arhivarea şi validarea programelor, într-un mod mult mai simplu şi eficient, pentru toate automatele programabile. De asemenea, calculatorul oferea posibilitatea simulării offline a programelor-utilizator, precum şi execuţia online a acestora.

Dimensiunile calculatorului (monitor şi tastatură) erau: 51 cm lungime, 60 cm lăţime şi 30 cm înălţime.

Bibliografie

  • Dobrescu, Sorina şi Voicu, Aldea, Echipamente şi sisteme de automatizare. Catalog de produse, Oficiul de Informare Documentară pentru Industria Construcţiilor de Maşini , Bucureşti, 1989.
  • A. Petrescu, F. Iacob, Gh. Rizescu, C. Novăcescu, E. Decsov, T. Ilin, F. Bar, R. Berindeanu, D. Pănescu - Totul despre... Calculatorul personal aMIC. Vol. 1, Editura Tehnică, Bucureşti, 1985.
  • Calculatorul, nimic mai simplu!, supliment al revistei „Ştiinţă şi tehnică”, 1986.