Discuție Utilizator:George Marcu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Încărcarea de imagini pe site nu este complicată. În meniul de la capătul paginii aveţi opţiunea "Trimite fişier", care duce aici: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Special:%C3%8Enc%C4%83rcare

Mai departe este destul de intuitiv. Modul de încărcare este frecvent întâlnit pe internet: Răsfoire (Browse), apoi căutaţi imaginea pe calculatorul dvs şi o selectaţi. În caseta "Nume fişier destinaţie" puteţi da un nume fişierului. Noi obişnuim ca numele să fie cât mai explicit (spre exemplu, în loc de un file de tipul 123.jpg trecem "Evenimentul X din anul y.jpg")

În caseta Rezumat noi introducem unul din acele formate date ca exemplu, sau scriem o descriere a imaginii. La final, pe acea pagină, jos, aveţi butonul "Trimite fişier", care este ultimul pas.

Ca o regulă generală adoptată de noi, nu încărcăm imagini mai mari de 150 KB şi ne străduim să obţinem cel mai bun raport calitate/dimensiune pentru fiecare imagine. Motivul e simplu: o imagine de mari dimensiuni necesită spaţiu şi generează trafic, ceea ce costă. Site-ul e susţinut financiar din contribuţiile noastre benevole, aşa că nu dispunem din păcate de prea multe resurse.

După ce imaginea a fost încărcată, ea trebuie introdusă în articol. Nici acest pas nu este complicat. (găsiţi câteva explicaţii şi aici http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ghid:Imagini ) În mare, forma este următoarea [[Fişier:Nume fişier.jpg|thumb|right]] dacă o aliniaţi la dreapta sau [[Fişier:Nume fişier.jpg|thumb|left]] dacă o aliniaţi la stânga. Introduceţi acest cod în corpul textului, acolo unde credeţi că e locul imaginii (poate fi la început, dar nu neapărat). Acestea sunt opţiunile de bază. Mai există şi posibilitatea de a specifica cât de mare doriţi să fie imaginea, astfel: [[Fişier:Nume fişier.jpg|thumb|right|200px]] unde cifra este înlocuită cu mărimea dorită a pixelilor. Nu obişnuim să folosim dimensiuni prea mari, din raţiuni de estetică şi de lizibilitate. Înainte de a salva pagina cu o nouă imagine, e recomandat să daţi o previzualizare, să vedeţi cum arată imaginea pusă în pagină şi să o puteţi aşeza mai bine dacă nu e ok.

După cum vedeţi, nu sunt mulţi paşi de făcut, până la un punct este destul de intuitiv, după care urmează acest cod simplu, pe care o dată învăţat, nu mai reprezintă un obstacol. Cel mai bine ar fi să faceţi câteva încercări ca să vă familiarizaţi cu el. O duminică plăcută! --Radu 5 decembrie 2010 11:20 (EET)

Radu nu este acum online, până intră şi el, vă ofer eu nişte răspunsuri.
Domnule Profesor nu deranjaţi pe nimeni, ba din contră. Articolele scrise de dvs sunt apreciate atât de noi cât si de public. Un exemplu grăitor este Feminismul românesc, articol care a fost vizualizat de 2.272 (cifră foarte bună pt un articol informativ, dintr-un proiect cultural). Aţi adus în discuţie lista de la Index:Bătălii. Titlurile au rămas aşa cum le-aţi gândit dvs, chiar şi ordinea lor, adaugarea termenului "Batalie" are un caracter care ţine de tehnica internetului (titlurile trebuie să reflecte cât mai bine conţinutul şi legăturile la fel). Iată şi motivaţia: căutarea după termenii "Bătălia de la Adamclisi" ne urcă în fruntea rezultatelor, dacă am fi lăsat doar "Adamclisi", cei care ar fi căutat un text despre Bătălia de la Adamclisi nu ar fi ajuns la noi. Cu alte cuvinte e păcat ca un text bun să nu ajungă în atenţia celor care îl caută. Cam asta a fost motivaţia editării acelei liste. Despre imagini v-am răspuns pe mail, nu vă faceţi griji, le urcăm noi pe site. Mai spuneţi dvs, în mesajul către Radu, că există probleme pe ER de comunicare, dar din păcate nu înţeleg prea bine la ce faceţi referire. Vă rog să ne spuneţi în clar (aici sau pe mail) cum vedeţi dvs lucrurile. În final, vă asigur din nou că nu deranjaţi. Cu respect --Mihai 7 decembrie 2010 00:09 (EET)
  • Articolele sunt toate la locul lor, cu titlul cu care le-aţi publicat dvs: Bătălia de la Apatiu (septembrie 1437), Bătălia de la Areni (3/13 decembrie 1595) şi Bătălia de la Azov (15 septembrie – 12 octombrie 1941). Toate trei au legăturile direct din Index:Bătălii. Titlurile prescurtate Bătălia de la Apatiu, Bătălia de la Areni şi Bătălia de la Azov nu erau create şi din acest motiv apar cu roşu. Softul este de aşa natură încât titlurile pot fi foarte diferite, dar mai multe titluri pot duce la un singur articol. Pentru asta trebuie create redirecţionări. Ca să vă dau un exemplu, am creat pagina de redirecţionare Bătălia de la Azov, iar pe celelalte două le-am lăsat deocamdată aşa, ca să vedeţi cum funcţionează. Cu timpul le veţi învăţa cum funcţionează. Ele sunt aparent mai complicate, dar sunt utile, întrucât ajută ca un articol să fie reperat pe internet de motoarele de căutare (spre exemplu, cineva caută Ioan de Hunedoara şi cu ajutorul acestor pagini ajunge la noi, care avem articolul Iancu de Hunedoara, pe care altfel nu l-ar găsi) --Radu 10 martie 2011 23:32 (EET)

Am rugămintea să îmi comunicaţi dacă aţi primit hărţile bătăliilor trimise prin e-mail pe adresa Enciclopediei. Dacă da, vă rog să-mi spuneţi dacă sunt pretabile publicării (bineînţeles cu semnătura fiecăreia, unele sunt făcute de noi, altele adaptate, dar cu indicarea sursei). La bătăliile postate eu am dat la bibliografie doar lucrarea coordonată de mine, ca şi la personalităţi. Dacă dumneavoastră considerați că ar trebui ca cititorii să cunoască mai multe surse, putem face trimitere la lucrările citate singular (a se vedea bibliografia). Dacă cineva simte nevoia să treacă alte lucrări trebuie, neapărat, a se vedea dacă ele sunt folosite în lucrarea citată, pentru a nu fi pasibili de critici şi corecţii dure ca cele de pe Wikipedia.

George Marcu

Am mai trimis 7 hărţi pentru unele bătălii: Belgrad, Câmpul Pâinii, Codrii Cosminului, Flămânda, Guruslău, Mărăşeşti, Mărăşti. Sunt trimise pe e-mailul Enciclopediei pentru că eu nu ştiu, încă, să le inserez. Rog coordonatorii, dacă au timp, să le insereze domniile lor. Încă o rugăminte, eu am trimis bătălia de la Călugăreni pe e-mail, ca o propunere, ea nu se poate deschide din Index Bătălii, dacă se poate, faceţi ceva, este singura care va rămâne cu "roşu" în Index şi nu dă bine, cel puţin pentru mine.

George Marcu