Evlia Celebi

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Evlia Celebi
Replace this image male.png
Naţionalitate turc
Născut 25 martie 1611, Istanbul
Decedat 1682
Ocupaţie istoric, geograf şi scriitor

Evlia Celebi (25 martie 1611, Istanbul - 1682) a fost un istoric, geograf şi scriitor turc. Este unul din cei mai cunoscuţi călători otomani. A colindat timp de 40 de ani teritoriile Imperiului şi regiunile vecine, şi a publicat o carte în 10 volume în care descrie aceste călătorii. A lăsat descrieri foarte detaliate ale ţărilor române din acea perioadă.

Biografie

Născut în 1611 la Istanbul, fiul unui bijutier al Curţii otomane, a avut parte de o educaţie excelentă. La început călătorea prin Istanbul şi lua notiţe despre clădiri, pieţe, obiceiuri şi cultură. În 1640 începe să călătorească şi în afara oraşului. Pentru aproape 40 de ani va străbate în lung şi-n lat teritoriile Imperiului, observând, descriind şi scriind notiţe despre diverse popoare, culturi şi obiceiuri locale. A A ajuns până în Caucaz, Siria, IrakArabia, Egipt, Sudan sau Abisinia. În Europa a colindat toată Peninsula Balcanică, a ajuns până în Ucraina şi Crimeea, iar în occident până la Viena, posibil până la Oceanul Atlantic şi Pensinsula Scandinavică. Din colecţia de notiţe adunate de Çelebi a fost publicată o lucrare în 10 volume intitulată Cartea călătoriilor (Seyahatname). Deşi multe din descrierile sale erau scrise într-o manieră puţin exagerată, cartea a devenit un ghid foarte util al culturii şi stilului de viaţă din Imperiul Otoman al secolului XVII.

Descrierea ţărilor române

Pentru istoriografia română, cele mai importante călătorii ale lui Celebi sunt cele efectuate în ţările române. El a fost în Dobrogea de mai multe ori şi a cunoscut pas cu pas Ţara Românească, Moldova, Transilvania, Banatul şi raialele turceşti, pe care le-a cutreierat de mai multe ori. A lăsat un număr impresionant de descrieri de regiuni, sate şi oraşe, pe care le-a vizitat ca participant la campaniile militare otomane, sau ca trimis în diferite misiuni speciale.

Foarte interesante sunt şi relatările despre călătoriile prin Banat (pe atunci paşalâcul turcesc al Timişoarei). În 1660 Celebi a vizitat Banatul şi a poposit la Timişoara, despre care scrie în Cartea călătoriilor că avea peste 36.000 de locuitori care locuiau în 10 suburbii din jurul cetăţii. Aceasta avea la rândul ei o garnizoană de 10.000 de soldaţi. Despre cetate Celebi scrie că avea în interiorul fortificaţiilor 1200 de case, peste 400 de magazine, 4 băi publice, 7 şcoli, 3 restaurante şi 3 ateliere de confecţii.

Bibliografie

  • *** Călători străini despre Ţările Române vol.6 (Partea I, Evlia Celebi), Editura Ştiinţifică, Bucureşti 1976