Generala

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Palatul în care a avut sediul societatea (Bucureşti, azi, sediu BCR). Imagine din 1927
Acţiune emisă de societatea „Generala” în 1920

Societatea de asigurări „Generala” a fost înfiinţată în 1897 la Brăila, de către cercurile comerciale din Brăila şi Galaţi, cu concursul Băncii Marmorosch Blank. Fondatorii urmăreau asigurarea transporturilor maritime şi în special cele legate de exportul de cereale. Primul său preşedinte a fost Alexandru Marghiloman.

Pentru a putea obţine recunoaşterea internaţională a poliţelor, fondatorii au apelat la societatea italiană „Assicurazioni Generali” din Trieste, care a reasigurat societatea şi a subscris la capitalul ei. Mai târziu, societatea şi-a mutat sediul la Bucureşti şi a extins operaţiunile la toate domeniile de asigurare. De la asigurări maritime, a ajuns să se specializeze pe ramura "viaţă".

În momentul în care a izbucnit Primul Război Mondial, „Generala” avea o situaţie financiară puternică şi un fond de garanţie de circa 40 milioane lei aur. Acest lucru a ajutat-o ca după terminarea războiului să se extindă în noile teritorii unite cu ţara şi să participe la naţionalizarea mai multor intreprinderi din vechea monarhie austro-ungară. De la 49 milioane de lei în 1918, Generala a ajuns la garanţii de 607 milioane în 1937, fără să fie afectată prea mult de marea criză economică din 1932-1934. Asigurările de viaţă la nivelul anului 1937 erau de peste 1,6 miliarde lei. Societatea practica asigurări pentru incendii, grindină, furturi prin spargere, geamuri, automobile, jaf, asigurări de viaţă, asigurări colective.

Generala a fost desfiinţată în 1948, prin adoptarea Legii naţionalizării.

Bibliografie

  • Enciclopedia României, volumul IV, Asociaţia Ştiinţifică pentru Enciclopedia României, Bucureşti 1939 pp. 672 - 673