Monumentul Eroilor Aerului

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Monumentul Eroilor Aerului

Monumentul Eroilor Aerului, situat în mijlocul Pieţei Aviatorilor, este realizat între anii 1930-1935 de arhitecta şi sculptoriţa Lidia Kotzebuie şi Iosif Fekete[1]. Construcţia, având o înălţime totală de 20 m, este compusă din sculpturi de bronz, aşezate pe un postament de piatră, format dintr-un obelisc, situat la rândul său pe o structură realizată din patru prisme trapezoidale lipite între ele prin arcuri de cerc. Tot acest complex este fixat pe o bază circulară din piatră.

Deasupra obeliscului este aşezată o sculptură, înaltă de 5 m, cântărind 5 tone, care ilustrează omul zburător, având aripile desfăşurate. La baza obeliscului, de jur împrejurul acestuia, sunt prezentaţi trei aviatori căzuţi. Pe soclu sunt prezente insignele, casca, aparatura aviatorilor, dar şi numele aviatorilor căzuţi între 1930-1935, sculptate în 13 plăci.

Istoric

În anul 1927 este format un comitet pentru construirea Monumentului Aviatorilor. Din acest consiliu au făcut parte: prof. dr. I. Cantacuzino, generalul Vasile Rudeanu, colonel medic aviator Victor Atanasiu, aviator Cornel Olănescu, aviator Mihai Oromolu. Consiliul a lansat un concurs pentru construirea monumentului, şi a invitat toţi artiştii, pictorii, sculptorii să participe. La concurs au fost prezentate 20 de proiecte, expuse la Ateneul Român, pentru a permite publicului să voteze în mod secret proiectul câştigător.

Proiectul câştigător, cel al arhitectei Lidia Kotzebuie, a folosit pentru a reprezenta trupul aviatorului imaginea boxerului Joe Louis, prezent în acele zile la Bucureşti, iar pentru cap a folosit o imagine dintr-un catalog al piloţilor renumiţi. [2]

În iulie 1927, comitetul a cerut autoarei să realizeze lucrarea la o pătrime din mărimea reală, până în 1 octombrie. În 27 octombrie 1927 comitetul a aprobat definitiv lucrarea Lidiei Kotzebuie. În 1930, cu ajutorul Ministerului Aerului a fost adus la Uzina Malaxa, locul în care urma să fie turnată statuia, material din râul Argeş. În mai 1930, la Uzinele Malaxa, în prezenţa arhitectei, statuia este turnată în bronz, după o machetă realizată în ipsos.

În 20 iulie 1935 are loc inscripţionarea monumentului cu Monumentul "Eroilor Aerului", inscripţie păstrată până în prezent. La inaugurarea monumentului a participat toată conducerea statului, miniştrii şi reprezentaţi ai autorităţii aeronautice, au fost susţinute cuvântări şi au fost adresate felicitări arhitectei şi tuturor celor care au participat la înfăptuirea monumentului. Evenimentul a fost încheiat cu o Paradă Militară, formată din gărzile de onoare şi aviatori şi au fost prezentate onoruri militare zburătorilor menţionaţi în listele de pe monument.

Note

  1. Florian Georgescu, Paul Cernovodeanu, Alexandru Cebuc. Monumente din Bucureşti
  2. Ziarul Tricolorul, accesat în 3 octombrie 2007

Bibliografie

  • Florian Georgescu, Paul Cernovodeanu, Alexandru Cebuc. Monumente din Bucureşti. Bucureşti: Meridiane 1966

Legături externe