Regiunea de dezvoltare Bucureşti - Ilfov

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Regiunea de dezvoltare
Bucuresti - Ilfov

Judeţe constitutive: Ilfov, Municipiul Bucureşti
Suprafaţă (2002): 18.21 km²
Populaţie (2002): 2.226.457 loc


Regiunea Bucureşti-Ilfov este o regiunea de dezvoltare în sudul ţării, în centrul Câmpiei Române. Este deosebită faţă de celelalte regiuni de dezvoltare întrucât se constituie din capitala - municipiul Bucureşti, cea mai mare aglomeraţie urbană din România - şi judeţul Ilfov, hinterlandul tradiţional al metropolei. Din punct de vedere al suprafaţei este cea mică regiune, dar este cea mai dezvoltată din punct de vedere al demografic, urbanistic şi economic.

Are o suprafaţă totală de 1.821 km2 şi o populaţie totală de 2.208.368 locuitori (în 2006). Indicatorii pentru cele două entităţi componente sunt diamterali opuşi: Bucureştiul cumulează marea majoritate a populaţiei, a dezvoltării economice şi urbane, iar judeţul Ilfov este cel mai întins ca suprafaţă, mai puţin populat şi cu un grad ridicat de ruralizare.

Pe lângă municipiul Bucureşti, regiunea mai include alte 8 oraşe de mici dimensiuni, 32 de comune şi 91 de sate.

Activitatea economică se concentrează covârşitor în Bucureşti, judeţul Ilfov fiind un spaţiu complementar activităţilor desfăşurate în capitală. Împreună cele două entităţi formează cea mai mare aglomeraţie industrială din ţară. Produsul Intern Brut este cel mai mare din ţară, situat la 5.616,7 euro/locuitor, aproximativ de două ori media pe ţară.

Bibliografie

Legături externe