Statuile Giganţii

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Gigant

Statuile Giganţii sunt 2 statui amplasate în prezent în Parcul Carol I din Bucureşti, pe aleea principală a parcului, în apropierea intrării în parc dinspre Piaţa 11 iunie.

Descriere

Statuile înalte de 3,5 m, aflate la o distanţă de 50 m una de cealaltă, la capetele opuse ale unei axe perpendiculare pe aleea Centrală a parcului, reprezintă două nuduri de tineri. Una din ele descrie un bărbat tânăr, având o atitudine încordată şi cu capul aplecat în faţă, cu umărul drept răsucit, mâna stângă o foloseşte drept sprijin, iar cea dreaptă este ţinută la spate; picioarele personajului sunt îndoite. Cealaltă statuie reprezintă tot un nud de tânăr, cu capul aplecat spre umărul stâng, trunchiul este răsucit şi se sprijină pe mâna stângă, în timp ce mâna dreaptă este ţinută la spate.

Istoric

Gigant

Iniţial statuile au fost amplasate în faţa Muzeului Artelor şi a peşterii artificiale din faţa acestuia. Grota era denumită Grota cu Giganţi sau Grota fermecată deoarece era străjuită de un grup statuar format din cei 2 Giganţi şi Frumoasa adormită. În faţa fostului Palat al Artelor cei doi giganţi erau aşezaţi unul în faţa celuilalt, iar în mijloc, culcată, Frumoasa adormită.

Cele 3 statui reprezentau personajele unei legende, conform căreia 2 gemeni, îndrăgostiţi de aceeaşi femeie, au fost transformaţi în piatră datorită iubirii neîmplinite, persoana iubită este transformată în cascadă.

Cele 3 sculpturi au fost realizate de Filip Marin, sculptorul Frumoasei sau Fecioara adormită, şi de Dumitru Paciurea şi Frederic Storck, sculptorii celor doi giganţi. Frumoasa adormită a fost sculptată în marmură, iar cei doi giganţi în piatră de Rusciuk.

Bibliografie

  • Florian Georgescu, Paul Cernovodeanu, Alexandru Cebuc. Monumente din Bucureşti. Bucureşti: Meridiane 1966
  • Revista Societăţii de Studii Istorice Erasmus, nr 12 din 2001, disponibilă online

Legături externe