Tribunalul Bucureşti

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Tribunalul Bucureşti şi Judecătoria Sectorului 2

Tribunalul Bucureşti îşi are sediul pe bulevardul Unirii, pe locul fostului magazin Junior, clădirea care găzduieşte tribunalul şi Judecătoria, sectorului 2, a fost inaugurată în data de 11 decembrie 2006. Suprafaţa desfăşurată a clădirii este de 27.000 m² şi are 8 niveluri, 6 la suprafaţă şi 2 subterane.[1] Construirea noului sediu al Tribunalului Bucureşti a costat Ministerul Justiţiei peste 500 miliarde ROL, banii provenind dintr-un împrumut acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare Guvernului României. [2]

Istoric

Clădirea tribunalului este rezultatul reconstrucţiei fostului Magazin Junior, cunoscut şi sub numele de „magazinul oglinzilor”. Magazinul a fost inaugurat în 1987 şi nu a avut prea mare succes în rândul bucureştenilor. Înainte de a fi închis, după doar 5 ani de la inaugurare, în 1992, magazinul prezenta spaţii comerciale doar la parterul clădirii, restul spaţiului fiind neutilizat. Clădirea a rămas nefolosită până în anul 1999 când intră în atenţia guvernului şi este declarat imobil de utilitate publică şi interes naţional. Clădirea este atribuită Ministerului Justiţiei, care a intenţionat iniţial să mute în acest spaţiu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După ce reprezentanţii acestei instituţii au refuzat mutarea în acest spaţiu, Ministerul Justiţiei a hotărât mutarea în noul sediu a Tribunalului Bucureşti şi a Judecătoriei Sectorului 2. Din vechea clădire a magazinului au fost păstrate atriumul, denumit Sala paşilor pierduţi, scările şi vechile holuri, restul fiind în totalitate reconstruit.

Clădirea a fost reconstruită în aşa fel încât să corespundă standardelor internaţionale şi să asigure o bună desfăşurare a actului de justiţie. Subsolul, format din două niveluri are o suprafaţă comparabilă cu construcţia supraterană. Aici sunt amplasate aresturile instanţelor, în funcţie de sex şi vârstă. Celule sunt construite la standarde europene, fiecare încăpere fiind dotată cu grupuri sanitare şi instalaţii de climatizare. Tot la subsol sunt amenajate spaţii pentru grefieri, arhivele, spaţiile destinate pazei clădirii, precum şi o parcare.

La parter se află zona destinată serviciilor cu publicul, arhivele, registraturile, birourile judecătorului de serviciu, a procurorilor şi avocaţilor. Etajele unu şi doi prezintă 26 de săli de judecată, camerele pentru deliberare şi birourile judecătorilor. Ultimele trei etaje au accesul restricţionat publicului, fiind destinate personalului tribunalului instanţei.

Deşi termenul de predare al construcţiei a fost anul 2003, abia în 2006 clădirea a fost dată în folosinţă ca sediu al Tribunalului Bucureşti. Cele peste 100.000 de dosare, din care 80.000 aflate pe rolul instanţelor au fost mutate în intervalul 23 noiembrie - 11 decembrie.[3]

Note

  1. http://www.capital.ro/index.php?section=articole&screen=index&id=100328
  2. http://www.realitatea.net/index.php?stire=28265
  3. http://www.editiaspeciala.com/stiri/2006-12-05/Tribunalul-Bucuresti--in-casa-noua-22506.asp