Triplex Confinium

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Latura românească a bornei Triplex Confinium

Triplex Confinium (din latină, „graniţă triplă”) este numele locului în care se întâlnesc graniţele României, Republicii Ungare şi Serbiei. Este cel mai vestic punct din România, amplasat pe meridianul 20°15′44″ longitudine E, în comuna Beba Veche. O zonă restrânsă în jurul acestui punct se consideră teritoriu neutru faţă de cele tei ţări. Tot în acest punct este amplasată o bornă piramidală, cu trei laturi, fiecare orientată către ţara respectivă şi având însemnată stema ţării. Pe partea românească, în afara stemei mai este înscrisă şi data „4 VI 1920”.

Acces. Vizitare

Pentru a ajunge în cel mai vestic punct din România, se urmează drumul naţional DN6, de la Timişoara până la Sânnicolau Mare, de unde se face stânga pe drumul judeţean DJ 682 către Beba Veche (34 km). După traversarea localităţii Beba Veche se mai parcurg 3 km, pe acelaşi drumul principal, recent modernizat. Se trece de postul grănicerilor aflat la marginea satului, se traversează podul turcesc şi se ajunge la capătul drumului. Zona este în permanenţă supravegheată de grăniceri iar accesul la bornă este condiţionat de legitimarea obligatorie şi respectarea condiţiilor speciale care guvernează teritoriul de frontieră. Borna poate fi vizitată de jur împrejur, pe teritoriul neutru, şi conform protocoalelor nu poate fi fotografiată decât din partea românească şi fără a încadra teritoriul statelor vecine.

Manifestările Triplex Confinium

Anual au loc manifestările Triplex Confinium, la care participă localităţile cele mai apropiate, Beba Veche, Kübekháza (Ungaria) şi Majdan-Rabe (Serbia). Timp de două zile, graniţa din acest punct se deschide temporar.

Parcul industrial

Perspectivă asupra părţii româneşti a parcului industrial Triplex Confinium

În prezent există în derulare proiectul de construcţie a unui parc industrial "Triplex Confinium", care va avea amplasat un centru administrativ exact pe punctul de întretăiere a graniţelor şi spaţii industriale pe teritoriul fiecărui stat.

Bibliografie