Coriolan Băran

de la Enciclopedia României

Versiunea din 9 ianuarie 2011 15:16; autor: Bogdan Briscu (Discuție | contribuții)

(dif) «« Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare »» (dif)
Salt la: navigare, căutare
Coriolan Băran
Coriolan Băran.jpg
Coriolan Băran
Naţionalitate român
Născut 1896, Nerău, judeţul Timiş
Decedat 2 iunie 1979, Timişoara
Ocupaţie jurist, politician

Coriolan Băran (n. 1896, Nerău, judeţul Timiş - d. 2 iunie 1979, Timişoara), jurist, avocat, om politic, fruntaş ţărănist, primar al Timişoarei.

Biografie

S-a născut în 1896 în satul timişean Nerău. A urmat facultatea de drept la Budapesta şi a luat doctoratul la Cluj-Napoca în 1923. A umat examenul de avocat la Oradea.

A participat la Primul Război Mondial pe frontul din Italia, în armata austro-ungară, unde a fost rănit. Reîntors la Budapesta, s-a dedicat închegării mişcării naţionale premergătoare Unirii. În toamna anului 1918 a organizat garda naţională în plasa Sânnicolau Mare şi a fost delegat titular al acesteia la Alba Iulia. Datorită activităţii politice desfăşurate în cadrul Partidului Naţional Român, Băran devine secretar general al Partidului Naţional Ţărănesc, filiala Timiş-Torontal. Tot atunci el redactează ziarul „Voinţa Banatului”. Cariera sa politică cunoaşte o puternică ascensiune. În decembrie 1929 devine primar al Timişoarei, pentru un prim mandat. Între 1932 - 1933 este prefect al judeţului Timiş-Torontal.

Este numit subsecretar de stat al Ministerului de interne sub guvernele Miron Cristea, Armand Călinescu, Gheorghe Argeşeanu şi Constantin Argetoianu. Totodată, el duce o intensă activitate culturală, în special pentru susţinerea culturii româneşti în Banat. Ajunge la conducerea ASTREI Bănăţene şi a Institutului Social Banat-Crişana. Între 1941-1946 este director al Băncii Comerciale Timişoara. Totodată, între 1938 - 1942, Băran este preşedinte al clubului de fotbal Ripensia Timişoara.

În 1950 Coriolan Băran este arestat de autorităţile comuniste. Timp de 5 ani şi 6 luni el este deţinut la Bucureşti, Aiud şi Gherla, fără a fi judecat. Procesul are loc la Timişoara. În favoarea lui depun mărturie mai mulţi muncitori din fabricile timişorene, iar acuzaţiile care i-au fost aduse au fost amplu infirmate. În final este achitat şi repus în drepturi.

A decedat în data de 2 iunie 1979, la Timişoara, la vârsta de 83 de ani.

Bibliografie

  • Luchescu, Gheorghe - Din galeria personalităţilor timişene, Editura „Dacia Europa Nova”, 1996