Animale şi păsări

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Coperta jocului
Aspect al jocului

Animale şi păsări reprezintă un joc de masă lansat pe piaţă în 1984 de către Centrocoop şi produs la Întreprinderea Poligrafică „Banat” din Timişoara. Jocul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 8 ani, având scop distractiv şi instructiv. Textul şi ilustraţiile aparţin Mariei Hegedüs. Preţul de vânzare era de 11 lei şi 90 de bani.

Jocul poate fi jucat de către două până la patru persoane odată şi conţine 33 de cărţi, dintre care 32 grupate în opt categorii:

  1. Animale sălbatice din România (simbol — o ghindă): urs, vulpe, lup, căprioară
  2. Animale domestice (simbol — un gard de lemn): oaie, porc, câine, vacă
  3. Animale din regiunile polare (simbol — un fulg de nea): pinguin, focă, urs alb, ren
  4. Animale din regiunile calde (simbol — un palmier): leu, tigru, girafă, elefant
  5. Păsări cântătoare (simbol — un portativ): mierlă, ciocârlie, privighetoare, cuc
  6. Păsări de apă (simbol — un nufăr): raţă sălbatică, gâscă sălbatică, pelican, lebădă
  7. Păsări răpitoare (simbol — o pană): uliu, vultur, şoim, bufniţă
  8. Păsări domestice (simbol — un porumb): cocoş şi găină, gâscă domestică, raţă domestică, curcan

Fiecare carte are scurte explicaţii pentru respectivul animal sau pasăre, un simbol în stânga sus, pentru a-i ajuta pe cei ce nu ştiu să citească, şi numele animalelor din aceeaşi categorie în dreapta sus. A 33-a carte reprezintă o maimuţă şi nu are text.


Mod de joc

Cărţile se amestecă şi se împart câte 8 fiecărui jucător. Cele care rămân, se aşează într-un teanc pe masă, cu faţa în jos. Există mai multe variante posibile de joc:

Maimuţa pierde: În încercarea de a-şi completa grupe, fiecare copil extrage câte o carte de jos, iar când acestea se termină, câte una de la cel din dreapta. Grupele completate se depun pe masă. Câştigă cel ce rămâne primul fără cărţi în mână, dar jocul se poate continua până când un copil rămâne doar cu maimuţa. Acestuia i se pot da diverse „pedepse”.

Spune ce ştii: Se joacă fără maimuţă. Diferenţa faţă de varianta anterioară este că, în momentul în care copiii ajung să ia cărţi de la vecinul din dreapta, ei trebuie să ceară un anumit animal şi, în cazul în care vecinul îl are, să spună tot ce ştiu despre acel animal. În cazul în care vecinul nu are cartea respectivă, sau informaţiile oferite nu au fost corecte, atunci copilul pierde dreptul de a mai solicita altă carte şi rândul trece mai departe. Jocul se poate juca şi în varianta fără explicaţii.

Alegeţi grupa: În cazul în care joacă patru copii, fiecare îşi alege câte două cărţi din grupe diferite, iar în cazul în care joacă doi copii, fiecare îşi alege câte patru cărţi din grupe diferite, astfel încât ceilalţi jucători să nu aibă aceleaşi grupe. Restul cărţilor se amestecă şi se aşează în teanc cu faţa în jos. Fiecare copil extrage câte o carte şi încearcă să-şi completeze grupele alese. Dacă nu are nevoie de acea carte, o pune pe masă, cu faţa în sus. Cartonaşele depuse sunt amestecate la sfârşit şi aşezate cu faţa în jos, iar procedeul se repetă, până când cineva îşi completează toate grupele.

Scopul acestui joc este de a completa grupele şi termina cărţile din mână cât mai repede.

Jocuri de masă
Alegeţi şi grupaţiAmintiri din copilărieAnimale şi păsăriAnimale din continenteArcaşiiAutodromBunul GospodarCăluşarulCine-i elefantul?Citeşte şi potriveşteDacii şi romaniiDerbiDomilitEnigmaFile de istorieFlexHaiduciiHocheiIntersectÎn familieJoc cu imagini şi cifreJoc-fotbalJoc logic IJoc logic IIJoc-tenisJocul figurinelorJocul imaginilorJocul mulţimilorJocul numerelorJocul umbrelorLacul elefanţilorLotoLoto cu animaleLoto cu floriMarele premiuMemotestMicul fotbalistMoaraNu te supăra, frate!Observaţi cu atenţiePapură VodăPăcăliciPiticotPrivatizareaRaliul RomânieiSimetricSus-JosTurismTurul RomânieiUrsul păcălit de vulpeVerifică-ţi cunoştinţele