Margareta de Hohenzollern

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Principesa Margareta
Principesa Margareta.jpg
Nume complet Margareta de Hohenzollern
Născut 26 martie 1949, Lausanne, Elveţia
Casa Regală Hohenzollern-Sigmaringen
Părinţi Mihai I şi Ana de Bourbon-Parma
Căsătorit cu Radu Duda

Margareta de Hohenzollern (n. 26 martie 1949, Lausanne, Elveţia), principesa desemnată de familia regală a României ca moştenitoare a tronului.

Biografie

Prima fiică a regelui Mihai şi a Anei de Bourbon-Parma, a urmat cursurile universitare (Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional Public) la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, absolvită în 1974. Cercetător în domeniul sociologiei medicale şi al sănătăţii publice în universităţi din Anglia (1974 - 1983) şi în agenţii ale ONU (Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie).

Din 1983 activează în cadrul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, apoi, din 1986, la Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii. În 1990 înfiinţează, în România, Fundaţia „Principesa Margareta a României” al cărei scop îl constituie strângerea de fonduri pentru ajutorarea bătrânilor, a copiilor abandonaţi, a familiilor aflate în dificultate, sprijinirea tinerilor talentaţi.

În 21 decembrie 1996 se căsătoreşte la Lausanne cu actorul Radu Duda. Desemnată şef al familiei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen, în 1997, iar la 30 decembrie 2007, drept moştenitoare a tronului cu titulaturile „Principesa Moştenitoare a României” şi „Custode al Coroanei României”.

Bibliografie

  • Marcu, George (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.