Maria Mihăescu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Maria Mihăescu
Replace this image female.png
Născută 1885, Diţeşti, judeţul Prahova
Decedată 1968

Maria Mihăescu (n. 1885 Diţeşti, judeţul Prahova - d. 1968) supranumită şi Miţa Biciclista sau Miţa Cotroceanca a fost o femeie faimoasă din perioada interbelică din România, datorită frumuseţii sale, dar mai ales datorită imaginii sale nonconformiste din acea perioadă, imagine rezultată din viaţa amoroasă şi din plimbările sale cu bicicleta pe străzile Bucureştiului. Renumele şi l-a câştigat în anul 1898, datorită unui ziarist amorezat de aceasta, George Ranetti, care a observat-o într-una din plimbările sale cu bicicleta pe Calea Victoriei.

Cunoscută ca fiind prima femeie din România care a mers pe bicicletă, Miţa a fost bănuită că ar fi avut legături amoroase cu mari nume ale perioadei interbelice: Regele Ferdinand (de la care a primit casa din Piaţa Amzei, casă care îi poartă azi numele Miţa Biciclista), Octavian Goga, Nicolae Grigorescu sau chiar regele Manuel al Portugaliei. Deşi acesta din urmă a cerut-o în căsătorie, Miţa Biciclista, l-a refuzat din cauza iubirii sale pentru doctorul Nicolae Minovici. În cele din urmă, în anii '40 ea s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dumitrescu.

Porecla de Miţa Cotroceanca a obţinut-o datorită presupusei legături cu regele Ferdinand şi a bârfelor de la Curtea Regală din Cotroceni.

Legături externe

Vezi şi