Mocioni

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Conacul familiei de la Foeni, judeţul Timiş

Mocioni, originar numiţi Mucioni, în forma maghiarizată Mocsonyi, este o familie de aromâni emigraţi în Ungaria şi stabiliţi în Banat, implicaţi activ în promovarea şi obţinerea drepturilor politice ale românilor din Ungaria. Cu toate că s-au înrudit cu familii maghiare, sârbeşti sau germane, au păstrat un conservatorism ortodox neclintit şi s-au delimitat de curentul de maghiarizare. Familia Mocioni a fost printre puţinele excepţii care au reprezentat aristocraţia românească în fosta Ungarie. Au fost mari politicieni, filantropi, susţinători ai culturii române.

Originea

În patria lor erau porecliţi Moceanu sau Muciană, care vine de la numele de Mocidani, dat românilor din Aspropotam din Tesalia. Patria lor era provincia Aspropotam din Tesalia de nord-est, locuită numai de români. Acolo Mociani sau Muciană era o mare familie. Mocionii care au emigrat în Ungaria şi în Banat se trăgeau din ramura care locuia la Moscopole. Ei fac parte din valul de familii macedoromâne care s-a aşezat în Ungaria, la Viena sau la Pesta în secolul XVIII. Marea majoritate a acestora s-au asimilat cultural şi religios nobilimii maghiare, familia Mocioni fiind printre puţinele care a făcut excepţie şi şi-a păstrat caracterul ortodox şi românesc.

Prin tradiţia familiei se spune că primii doi fraţi care s-au refugiat în Ungaria au murit în luptele de la Zenta (1697) şi de la eliberarea Timişoarei. În 1747 a venit din Macedonia în Ungaria preotul Constantin Mocioni (numit şi Popovici) care a avut 5 fii. Aceştia au fost mari comercianţi în capitala Ungariei, au făcut mari averi şi au fost înnobilaţi. Dintre cei cinci, Andrei a întemeiat linia de Foeni, după ce a obţinut domeniul de la Foeni în 1780, iar Mihai, care a avut cinci fii, a întemeiat linia de Mocioni.

Reprezentanţi de marcă

Din rândurile familiei s-au remarcat de-a lungul timpului:

Bibliografie

  • Botiş, Teodor, Monografia familiei Mocioni, Bucureşti 1939, reeditare Editura Mirton, Timişoara, 2003
  • Predescu, Lucian, Enciclopedia României (Ed. Cugetarea, Bucureşti, 1999).