Parcul Carol I

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Parcul Carol I

Parcul Carol sau Parcul Libertăţii este un parc amplasat în sectorul 4 al Bucureştiului, pe Dealul Filaretului. Parcul a fost amenajat între anii 1900-1906 după planurile arhitectului peisagist francez Eduard Redont şi a fost inaugurat în 1906 pentru a sărbători 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu această ocazie a fost organizată o expoziţie jubilară în care a fost prezentat şi parcul Libertăţii.

Suprafaţa iniţială a parcului a fost de 36 ha[1], pe 2 ha din suprafaţa totală a fost amenajat un mic lac de agrement. Parcul este amenajat în stil mixt, cu o latură peisagistică dominantă, vegetaţia fiind amplasată în jurul Aleii Centrale - construită într-un stil geometric. La amenajarea parcului au fost folosiţi 4.206 de arbori mari, 5.983 arbori coniferi, 48.215 arbuşti precum şi numeroase plante şi flori.[2]

Parcul conţinea şi câteva pavilioane expoziţionale şi clădiri anexate acestora. Conform planurilor întocmite de Ştefan Burcuş, Victor G. Ştefănescu, I. Berindei a fost construit un turn de apă, denumit Cetatea lui Vlad Ţepeş (sau Castelul Ţepeş). În faţa Palatului Artelor, devenit ulterior Muzeul Militar până în 1938, an în care palatul a luat foc şi a fost demolat după cutremurul din 1940, a fost construită o cascadă mare după planurile arhitecţilor Petculescu şi Schindl. Cascada era străjuită de 3 sculpturi efectuate de Filip Marin, Dimitrie Paciurea şi Karl Storck. Cele trei sculpturi sunt "Frumoasa adormită" şi două sculpturi care reprezintă doi tineri nud, cunoscute sub denumirea de Giganţii. După construirea Mausoleului, giganţii au fost mutaţi pe marginea aleii Centrale a parcului, aproape de intrarea dinspre Piaţa 11 iunie.

În interiorul parcului au fost construite Arenele Romane, un complex destinat spectacolelor în aer liber, şi o moschee în apropierea lacului de agrement.

Obictive turistice

Obiective dispărute

Legături externe


Eroare la citare: Etichete <ref> există, dar nu s-a găsit nicio etichetă <references/>