Portal:Armata română/Ştiaţi că

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

<choose> <option>

  • Mihail Manoilescu (1891-1950), mare personalitate a vieţii ştiinţifice şi politice româneşti din perioada interbelică, fost preşedinte al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR), economistul român cel mai cunoscut pe plan mondial, ministrul de externe al României care a semnat Dictatul de la Viena, a fost ofiţer de artilerie? În anul 1910, premiant al concursului revistei “Gazeta matematică” a intrat primul la Şcoala de Poduri din Bucureşti, poziţie pe care a terminat-o ca şef de promoţie, primind şi gradul de sublocotenent de artilerie în rezervă. În vara anului 1915 a fost concentrat la Regimentul de artilerie din Roman iar în iunie 1916, în preziua războiului, a fost detasat la Direcţia Muniţiilor, unde a proiectat şi construit un model original de obuzier în atelierele Wolff, evacuate la Nicolina-Iaşi, sub numele de “Obuzierul de 210 mm model Iaşi”. După terminarea războiului şi până în 1960, acest obuzier a străjuit Mormântul soldatului (eroului) necunoscut din Parcul Carol.

</option>

<option>

  • Gheorghe Brătianu (1898-1953), fiul lui Ion I. C. Brătianu, cunoscutul istoric şi om politic liberal a fost ofiţer de artilerie? După absolvirea Liceului Naţional din Iaşi (1916) el s-a înrolat voluntar în armată, în Regimentul 2 Artilerie, pentru a participa la războiul de reîntregire a ţării. A urmat Şcoala de ofiţeri de rezervă de artilerie şi a fost avansat în grad astfel : sublocotenent-1917, locotenent-1921, căpitan-1934, maior-1942. În Războiul de reîntregire a participat la luptele de pe Vale Trotuşului şi din Bucovina, de fiecare dată fiind rănit. De altfel şi tatăl său, primul ministru Ion (Ionel) I. C. Brătianu, a avut gradul de căpitan de artilerie în rezervă, iar unchiul său Vintilă Brătianu a fost locotenent de artilerie în rezervă.

</option>

<option>

  • Gheorghe Zapan (1897-1976), savant de formaţie multidisciplinară (psiholog, matematician, cibernetician, pedagog, filozof, jurist), unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai psihologiei experimentale şi ai ciberneticii calitative româneşti a fost ofiţer de artilerie? După absolvirea Liceului militar Mânăstirea Dealu din Târgovişte el s-a înscris la Şcoala militară de ofiţeri de artilerie (1 oct.1915), pe care a absolvit-o în 1916. Ca ofiţer activ de artilerie, participă pe frontul primului război mondial. Este rănit în bătălia de la Mărăşeşti şi decorat (pentru reglarea tirului de artilerie în sectorul Mărăşeşti-Doaga şi baterea obiectivelor în bătălia din august 1917) cu Coroana României cu spade şi panglică de Virtute Militară în grad de cavaler (1918). În anul 1917 a fost avansat locotenent, în perioada 1918-1922 a fost profesor de matematică la Liceului militar Mânăstirea Dealu din Târgovişte, iar în 1922 a trecut în rezervă. A fost reactivat în anul 1941, participând la al doilea război mondial, atât pe frontul din est, unde a fost rănit, cât şi pe frontul din vest.

</option>

</choose>