Stephan Ludwig Roth

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Stephan Ludwig Roth
Stephan Ludwig Roth.JPG
Naţionalitate sas
Născut 24 noiembrie 1796, Mediaş, judeţul Sibiu
Decedat 11 mai 1849, Cluj, judeţul Cluj
Mormânt la Mediaş
Ocupaţie pastor, istoric
Părinţi Gottlieb Roth
Casa din Mediaş în care a locuit Stephan Ludwig Roth

Stephan Ludwig Roth (n. 24 noiembrie 1796, Mediaş, judeţul Sibiu – d. 11 mai 1849, Cluj, judeţul Cluj) pastor sas, istoric, umanist, revoluţionar paşoptist din Transilvania.

Biografie

A fost fiul pastorului luteran Gottlieb Roth, de origine sas. A avut cinci copii.

A studiat la Sibiu, în Germania şi Elveţia, după care s-a întors în Transilvania, unde a devenit profesor şi director al liceului săsesc din Mediaş. Înlăturat din învăţământ datorită viziunilor sale care nu erau agreate de autorităţi, a devenit pastor la Mediaş şi în alte localităţi.

S-a preocupat de starea ţărănimii sărăcite şi a propus soluţii pentru ridicarea economică a acesteia. A fost istoric şi gânditor umanist. În anul 1842 s-a opus intenţiei Dietei de la Cluj de a introduce limba maghiară ca limbă oficială în Transilvania. A fost susţinător al românilor transilvăneni, ca fiind cea mai numeroasă populaţie din provincie.

În timpul revoluţiei paşoptiste din Transilvania a participat la Marea Adunare Naţională românească de la Blaj din 3/15 mai 1848. A fost numit membru în Comitetul de Pacificaţiune. A fost numit comisat imperial în zona Târnavelor. A fost arestat de autorităţile revoluţionare maghiare la 21 aprilie 1849. La 11 mai 1849 a fost condamnat la moarte, fiind considerat împotriva regimului revoluţionar ungar. Sentinţa a fost executată prin împuşcare la trei ore de la pronunţarea verdictului, în cetatea de pe Dealul Cetăţuia din Cluj. A lăsat în urmă cinci copii orfani, mama acestora murind în ianuarie 1849.

Este înmormântat la Mediaş.

Bibliografie

  • Briscu, Bogdan - Moţii şi luptele lor la 1848-1849, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2012 ISBN 978-973-109-377-2