Anca Parghel

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Anca Parghel (n. 16 septembrie 1957, Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava – d. 5 decembrie 2008, Timişoara). Interpretă de jazz.

Biografie

A urmat cursurile Liceului de Muzică şi ale Conservatorului din Iaşi. A început printr-o carieră pedagogică, predând canto, pian sau improvizaţie la Liceul de Muzică din Suceava, la Conservatorul din Bucureşti şi în străinătate la Bruges şi Namur, în Belgia, Hanovra, Ravensburg, Leipzig şi München, în Germania, sau Silsoe, în Marea Britanie.

Din 1984, a interpretat în cadrul festivalurilor de jazz din ţară (Bucureşti, Braşov, Sibiu, Costineşti, Iaşi) sau din străinătate (Nürnberg, Leipzig, Varşovia, Viena, München, Zagreb), precum şi în cluburile de jazz europene.

S-a stabilit la Bruxelles, unde a continuat să predea la Conservatorul Regal de Muzică şi la Conservatorul Lemmens, concertând, ca solistă sau în formaţie cu fiii săi Ciprian şi Tudor.

De-a lungul carierei, a înregistrat peste 15 albume, printre care Tinerii dansează (1986), Magic Bird (cu Mircea Tiberian, 1988), Indian Princess (1989), Beautiful Colours (1993), Carpathian Colours (1994), Noapte albă de Crăciun / White Christmas Night (1994), Zamorena (2007), Colind pentru România (2008).

A fost comparată adesea de critici cu Yma Sumac, Maria Callas sau Ella Fitzgerald.

A decedat la Spitalul judeţean din Timişoara şi a fost înmormântată pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu.

„Anca Parghel a fost pentru jazz unul dintre cele mai mari talente pe care le-a dat ţara noastră. În afară de voce, avea o capacitate de creaţie şi o vitalitate ieşită din comun. Toate aceste calităţi au făcut-o o mare cântăreaţă” (Mircea Tiberian).

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012