Casa Matei Corvin

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Casa lui Matei Corvin

Casa Matei Corvin din municipiul Cluj-Napoca este amplasată în interiorul primei incinte de apărare a cetății Clujului. Inițial, clădirea ce datează din secolul al XV-lea a avut destinația de han. Începând din prima jumătate a secolului al XVI-lea, clădirea a suportat numeroase transformări. În fațade, alături de o serie de elemente de natură gotică: ancadramente de ferestre și uși, cu glafuri în secțiune oblică, apar câteva elemente renascentiste: ancadramente cu denticuli[1], portalul cu arc frânt al intrării în imobil și bolțile originare care au fost înlocuite.

O serie de transformări în stil baroc s-au produs în curtea casei în secolul al XVIII-lea când în clădire s-a instalat un spital. Edificiul a fost restaurat la sfârșitul secolului al XIX-lea ca urmare a stării avansate de degradare. S-au introdus atunci multe elemente ale stilului 1900 care erau atunci la modă, însă acestea au fost înlăturate în anii ’50 din cauza incompatibilității cu arhitectura imobilului.

Aici s-a născut la 23 februarie 1440, Matei Corvin, fiul voevodului Transilvaniei Iancu de Hunedoara, devenit rege al Ungariei între anii 1458-1490. Unele surse indică naşterea lui Matei Corvin în această casă ca fiind ipotetică.

În 1884 a fost renovată și i s-a redat forma originală. În 1970 clădirea era sediul Institutului de arte plastice „Ion Andreescu”.

Bibliografie

  • Buta, Iuliu, Bodea, Mihaela, Edroiu, Nicolae, Cluj-Napoca, Editura Sport Turism, București, 1989, ISBN 973-41-0043-2

Note

  1. Element decorativ în relief de forma unui dinte, folosit la ornamentarea cornișelor.