Discuție Utilizator:Iulian Toader

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Bun venit, Iulian Toader!

Contul dumneavoatră a fost creat. Nu uitaţi să vă personalizaţi preferinţele în „Enciclopedia României”.
Pentru orice întrebare sau chestiune legată de proiectul „Enciclopedia României” contactaţi unul dintre următorii coordonatori: Emilia, Radu, Mihai, Alex.

Înainte de a scrie la „Enciclopedia României”, consultaţi:

Având însuşite aceste elemente, mai departe puteţi afla:

Nu uitaţi că pentru orice nelămurire pe care o aveţi pe parcurs puteţi scrie coordonatorilor Emilia, Radu, Mihai sau Alex.

Faceţi primele dumneavoastră teste!

Nimic nu vă poate deprinde cu tainele scrierii în limbaj wiki decât experimentările. Vă invităm să faceţi primele teste astfel:

  • Faceţi click pe Membru:Iulian Toader/Test. În pagina care se deschide, introduceţi un text oarecare, apoi apăsaţi pe butonul Salvează pagina. Pentru a edita din nou conţinutul acelei pagini, apăsaţi butonul Modifică din josul ferestrei, sau apăsaţi simultan tastele ALT, SHIFT şi E. Butonul Arată previzializare este foarte util când experimentaţi, pentru că vă permite să vizualizaţi modificările făcute fără a închide caseta de editare şi fără a salva încă. Succes!

Portretul lui Cuza

Salut! Bine ai venit pe Enciclopedia României! Văd că ai început să scrii despre Alexandru Ioan Cuza. Noi aveam un portret al său: Imagine:Alexandru Ioan Cuza.jpg, care deja este folosit în mai multe pagini. Din păcate aici avem probleme cu spaţiul ocupat, aşa încât o să te rog să foloseşti în articol imaginea anterioară, pentru că am şters-o pe cea trimisă de tine. Spor! --Alex:D 17 ianuarie 2009 17:46 (EET)

Format:Monarh

Am eliminat 4 acolade din formatul Format:Monarh, erau afişate în afara cutiei. Dacă ceva nu e ok dă revert. Pentru alte probleme foloseşte cu încredere orice contact de aici, Membru:Mihai. Mă bucur că te descurci bine cu sitemul de scriere wiki!

PS: am văzut undeva că ai cerut voie să modifici o listă (parca?). Nu e nevoie să ceri voie nimănui, în momentul când ai văzut că ceva nu e în regulă modifică (ar fi bine să fie cu surse, noi ne-am cam obişnuit să scriem riguros după surse, dar cu toate astea erori mai apar). --Mihai 17 ianuarie 2009 21:29 (EET)

Şefi de stat

Când vrei să faci nişte modificări legitime, având argumente şi referinţe, nu trebuie să ceri acceptul nimănui. Ai mână liberă! :) --Alex:D 18 ianuarie 2009 11:27 (EET)

Salut! copyright

Salut Iuliane! Bine ai venit în rândul nostru. Mă bucur că ai vrut să ni te alături şi îmi doresc foarte tare să colaborăm, să facem echipă, asta dacă şi tu vrei. Pentru că ceea ce vrem să facem noi aici este o chestie pe termen lung, o chestie care să dureze şi care să fie folositoare. Am început însă puţin cu stângul, pentru că nu am avut timp să îţi facem o introducere cumsecade în proiectul nostru, să-ţi spunem care este filosofia proiectului, care este scopul nostru şi mai ales mijloacele prin care vrem să atingem acest scop. Am văzut că ai publicat 2 articole, însă nu e bine, pentru că ambele nu sunt scris de tine, sunt scrise de altcineva şi publicate pe internet. Noi nu facem lucrul ăsta, nu adunăm articole de pe internet, nu ăsta e scopul nostru. Sigur, dacă autorul ţi-ar da explicit permisiunea să-l reproduci, asta n-ar fi o problemă, dar dacă nu o dă, rămâne o singură cale pentru noi: să scriem noi înşine. Pentru moment voi şterge aceste articole şi acum că ştii că nu este permis te rog să nu mai recurgi la metoda asta pentru că nu avem nevoie de asta. Acelaşi lucru se aplică şi imaginilor care au clar copyright. Te rog să te mai uiţi prin regulamentul nostru, să citeşti principiile noastre şi eventual să discutăm. Sunt convins că n-ai nicio problemă să tratezi tu însuţi un subiect sau altul. Dacă ţi-e greu, nu te sfii să ceri ajutorul, pentru că noi de asta suntem aici, să lucrăm în echipă. Dacă ai un id de messenger n-ar fi rău să discutăm puţin. Pe mine mă găseşti după id-ul radonett. --Radu 18 ianuarie 2009 12:43 (EET)

Bună dimineaţa! Ai dreptate Iuliane, nu am început cu stângul, nu e nicio problemă. Tot ce ai scris tu, introducerile, se pot recupera (ele încă mai apar în istoricul articolelor, deci nu te-ai chinuit degeaba. La imagini m-am referit la cele de la Getty Images (le-am ochit de muultt, au nişte fotografii unice...dar, nu le putem prelua, pentru că sunt protejate strict de copyright - să te uiţi pe politica lor de curiozitate). Problema cu orice material, fie text, fie fotografii, care încalcă copyrightul, e că ne poate aduce probleme (la Wikipedia e altă chestie, ei sunt asociaţie, se supun legislaţiei statului Florida - care este foarte liberală - ori noi suntem cu serverele în România şi nu ne protejează nici...). Cam atât, în rest n-ar trebui să mai fie mari probleme! --Radu 19 ianuarie 2009 08:28 (EET)

Stefan

L-am pus in intregime, asa cum apare in evangheliar, si acum nu se mai vad punctele de tipar. Oricum, de la mine erau si una si alta (ca de altfel cam toate portretele domnitorilor de pe commons). --Alex:D 19 ianuarie 2009 10:07 (EET)

Re articole de pe ro.wikipedia

Da, poti aduce articole de pe ro.wikipedia, dar cu o singura conditie: continutul introdus sa fie 100% scris de tine. Daca articolul a fost modificat de la data cand ai introdus tu continutul, poti lua din dif textul introdus de tine, iar apoi il aduci aici si il modifici. Nu vrem sa avem vorbe ca am copiat material de la ei si intre noi fie vorba nici nu ne dorim, in primul rand datorita unor articole/informatii precare. --Mihai 23 ianuarie 2009 17:03 (EET)

Imagini cu probleme

Te rog frumos nu mai trimite imagini protejate de drepturi de autor cu licenţă falsă (Harta Focşaniului, Centrul Focşaniului)! Aceasta este prima şi ultima avertizare în acest sens! --Alex:D 27 ianuarie 2009 21:28 (EET)

Iulian te rog mult sa ai grija ca imaginile sa aiba licenta care sa permita folosirea acestora fara restrictii. E foarte important pentru noi! Pe wikipedia chestiunea era laxa, serverele erau in SUA, legislatia e alta acolo, ei au anvergura si mediatizare etc. Intr-o fraza era cam greu sa te iei de ei! Noi suntem in RO avem legislatia noastra si unde mai pui ca semnam cu numele nostru real. Nu are sens sa intram in probleme fara sens. Noi mergem pe principiu corectitudinii - adica nu avem imagini nu folosim sau o sa folosim cand o sa le facem :).--Mihai 27 ianuarie 2009 23:35 (EET)
Să înţeleg că ai obţinut permisiunea scrisă a BP Office & Service pentru a urca aici acele imagini cu licenţa {{CC-by-nc-nd-3.0}}? --Alex:D 29 ianuarie 2009 23:56 (EET)
Mai citeşte, te rog, încă o dată mesajul lui Mihai pe tema asta. --Alex:D 30 ianuarie 2009 01:26 (EET)

Imagine

Din pacate nu prea. Jos scrie clar Copyright ©2007-2008 Fundaţia Corneliu Coposu. Daca totusi consideri ca e absolut necesara acea imagine poti sa-i trimiti un e-mail webmasterului (vezi in josul paginii). Te prezinti si ii spui ca vrei sa folosesti in scopuri educative imagine (link catre enciclopediaromaniei.ro) etc. Vezi ce spune. In general oamenii sunt deschisi la colaborare, merita sa incerci.--Mihai 30 ianuarie 2009 23:53 (EET)

Dacă responsabilii cu site-ul ţi-au dat acordul să le foloseşti, bineînţeles că le putem folosi. Trebuie să treci la copyright linkul, sursa şi faptul că ne-a fost dată permisiunea să o folosim - ca să înţeleagă şi ceilalţi că ne folosim legal de fotografii. Dacă au alte doleanţe, cum ar fi cererea de a menţiona site-ul sau autorul, ele trebuie îndeplinite conform cerinţelor celui care deţine dreptul de autor. Ca o precauţie, să păstrezi emailul de confirmare şi să dai un forward pe adresa generală a enciclopediei.--Radu 3 februarie 2009 17:26 (EET)
Încă o chestie: nu mai înlocui imagini din domeniul public cu unele protejate de copyright. Noi trebuie sa avem cât mai puţine asemena fotografii. --Alex:D 8 februarie 2009 16:42 (EET)
Calitatea depinde de mai multi factori. Imaginile tale erau oricum foarte mici, deci... Daca o imagine nu are copyrightul specificat, atunci nu inseamna ca e automat in domeniul public. Legea specifica foarte clar conceptul de "Copyright implicit". In ceea ce priveste imaginile liderilor de stat am urmarit mai multe lucruri: Sa fie portrete oficiale, sa fie de dimensiuni mari si sa fie color. Nu toate indeplinesc conditiile, dar macar pana la Regele Mihai avem imagini din domeniul public. Eu un lucru nu inteleg: de ce vrei tu sa ignori regulile si legile privind dreptul de autor? --Alex:D 8 februarie 2009 19:18 (EET)

Rugaminte si felicitari

Iulian te rog sa intelegi ca Alex e de f buna credinta in ceea ce iti spune (ca si tine de altfel). Sunt cateva chestiuni de respectat, printre care copyright-ul, altfel ai vazut ca ai mana libera. La chestiunile oficiale si legale tinem f mult, deoarece e credibilitatea noastra in joc si a ta in aceasi masura. Felicitarile din titlu iti sunt adresate pentru interesul manifestat pana acum pentru acest proiect. Succes :-) --Mihai 8 februarie 2009 20:17 (EET)

Din păcate aici nu merg SVG-urile, ar fi prins tare bine la steme... Succes în continuare. --Alex:D 17 februarie 2009 03:00 (EET)

Cateva modificari la imagini

Buna Iulian. Am modificat stemele la latimea de maxim 300px. Teoretic spatiu am avea pe server (nu e nelimitat asta e clar), dar nu cred ca are sens sa incarcam imagini mult prea mari (1000px), mai ales ca in pagina Index:Şefi de stat ai României folosim imaginile la maxim 50px. Daca vreodata ai nevoie de aceste imagini sa fie la 1000px le poti reincarca fara probleme, dar acum eu sincer nu cred ca ne sunt necesare la o astfel de rezolutie. Tu ce spui, ai nevoie acum de ele atat de mari? --Mihai 17 februarie 2009 08:45 (EET)

E de fapt un index, und e numai îi enumerăm. Dacă nu sub formă de tabel cum crezi că ar fi mai bine? --Radu 25 februarie 2009 18:41 (EET)

Borders

Treburile alea au fost destinate pentru prima pagină, doar că nu am reuşit să le fixăm pentru diverse rezoluţii, aşa încât să nu acopere textul sau să apară în altă parte decât trebuia. Le-am păstrat că poate, cine ştie, găsim o soluţie. Imaginile sunt Imagine:BorderSt.png şi Imagine:BorderDr.png. Iniţial am avut nişte versiuni mai mari pe care am lucrat să introduc imaginile în colţuri, dar nu le mai găsesc, se pare că le-am şters. --Alex:D 3 martie 2009 19:04 (EET)

Portrete

Când ai mai mult timp şi nu scrii, ar fi bine să pui categoria [[Categorie:Portrete|nume prenume]] la fiecare imagine-portret pe care ai încărcat-o la ER. Succes în continuare! --Alex:D 12 martie 2009 00:18 (EET)

Imagini Ferdinand

Am incarcat inca doua imagini legate de Ferdinand (si Maria): Fişier:Incoronarea de la Alba Iulia 1922.jpg si Fişier:Casatorie Ferdinand si Maria.jpg --Alex:D 16 martie 2009 00:48 (EET)

Acum puteti edita articolul si altfel decat pe sectiuni. --Mihai 18 martie 2009 21:25 (EET)

Unde sa fie marimea? Dupa ce o sa vorbesc la host o sa dispara problema. --Mihai 18 martie 2009 21:28 (EET)

Re

Din motivele de mai jos:

  1. E complicat de introdus la cautare F.R.F. (3 litere + 3 caractere), e mult mai usor FRF (3 litere)
  2. Probabil ca vor fi probleme la intors rezultate la cautare prim motorul mediawiki, la fel de google (in informatica FRF nu este egal cu F.R.F.)
  3. Din punct de vedere lingvistic nu cred sa existe vreo diferenta intre FRF si F.R.F - ambele sunt acronime
  4. Daca am pune la PNR puncte ar trebui sa punem la o serie de alte acronime din aceeasi categorie: PNL, PSD, PNTCD, PD, PDL etc (imagineaza-ti ce de puncte am avea :-) )
  5. Estetic cred ca se aranjeaza mult mai bine si de ce nu e mult mai usor de citit: P.N.R. vs. PNR, P.N.L. vs. P.N.L. --Mihai 22 martie 2009 20:51 (EET)

Mulţumesc pentru urare

Aşa îmi doresc şi eu, cât mai multe articole dacă se poate, chiar dacă o perioadă nu pot să mai fiu activă din cauza conexiunii la internet. În urmă cu un an nici nu ne imaginam că vom ajunge la 1000 de articole cu atât de puţini membri, dar acum când ne uităm în urmă ne bucurăm de rezultat. Numai bine şi să ne revedem cât mai curând pe pagina de modificări a proiectului. --Emilia 28 martie 2009 16:18 (EET)

Re

Daca imaginile au copyright incalci drepturile de autor, indiferent de metoda prin care le copiezi. Noi am facut la carti care erau in domeniul public, sau la imagini care aveau drepturi de autor care permit reproducerea.

Daca tot ai aparat incearca sa faci poze la cat mai multe obiective din Focsani, poate pe drum. --Mihai 29 martie 2009 05:51 (EEST)

For personal non-commercial use only scrie in subsolul paginii, cred ca nu e o problema sa folosesti imaginea, dar indica legatura. --Mihai 29 martie 2009 15:18 (EEST)

Poze la rez. mici

Mi-e greu sa iti spun. Da-mi niste exemple. --Alex:D 2 aprilie 2009 21:38 (EEST)

Poze, poze şi iar poze

Am 2 rugăminţi la tine:

  • nu mai şterge imagini fără copyright pentru a le înlocui pe unele cu copyright. Daca doreşti totuşi să le încarci, foloseşte alt nume.
  • nu mai încărca imagini cu copyright având o arie mai mare de 90.000 de pixeli. Una dintre regulile drepturilor de autor spune că imaginile folosite în scop educativ nu trebuie să prejudicieze material pe autorul lor. Or, una este dacă le punem la dimensiune mică (atât cât să se vadă despre ce e vorba), şi alta e dacă le punem la dimensiuni apropiate de original (care pot fi printate ş.a.m.d.). De aceea am pus o limită pe care am respectat-o cu sfinţenie, cu excepţia portretelor oficiale ale preşedinţilor de stat, pe care le-am făcut un pic mai mari pentru a fi toate la fel. --Alex:D 6 aprilie 2009 16:17 (EEST)

Nume imagini

Iulian incearca te rog sa introduci numele persoanelor cat mai corect in numele fisierului urcat. Ex: Fisier:Ion Popescu.jpg, nu Fisier:IonPopescu.jpg. Daca numele e scris corect avem avantaj la indexarea imaginilor de catre robotii motoarelor de cautare. --Mihai 23 aprilie 2009 21:35 (EEST)

Formate si imagini

  • Salut Iulian. Ce s-a intamplat cu formatul prim-ministru? Inca sunt mai multe pagini care il cer [1].
  • O alta chestiune este faptul ca avem cam multe imagini in unele pagini. In zilele urmatoare trebuie sa gasim o solutie sa nu arate paginile ca niste oua de pasti (:D) cu prea multe culori. In ideea asta am scos unele iconuri [2].
  • O sa scot si stemele din indexul presedintilor senatului, camerei deputatilor, sefi de stat. In paginile acestea imaginile din fruntea tabelelor, ingreuneaza accesul la continut, iar daca rezolutia monitorului este de 1024x864 devine chiar o chestiune deranjanta. Stemele isi vor gasi locul foarte bine in paginile dedicate subiectelor respective (de ex in Senat, Camera Deputatilor) Ce parere ai de schimbarile astea? --Mihai 23 mai 2009 10:36 (EEST)
Le-am reincarcat eu. --Mihai 5 iunie 2009 13:06 (EEST)

Propunere de portal

Salut, ma uitam pe prima pagină şi am zis că ar merge la categoria istorie şi un portal despre Regatul României sau măcar despre Casa Regală din România. Ştiu că tu te-ai ocupat de aceste subiecte şi deci poţi să îţi dai seama mai bine dacă există material suficient pentru aşa ceva sau nu.

În altă ordine de idei, felicitări pentru biografiile oamenilor politici din Regat. Cutia pentru biografie conţine doar vreo 5 spaţii pentru "ocupaţie", crezi că ajung sau ar mai trebui adăugate câteva? --Alex:D 23 iunie 2009 21:58 (EEST)

Stema

Am încercat aseară dar pentru că în unele zone culoarea nu e uniformă nu pot să creez un PNG cu mai puţin de 256 de nuanţe. Ori acel fişier e cam mare. O să încerc altă soluţie azi. --Alex:D 30 iunie 2009 20:05 (EEST)

Articol prea mare

Cred ca articolul este prea mare. Pune continutul in doua articole separate, in spatiul tau de nume. Incerc sa gasesc o rezolvare la problema in urmt zile, astel incat atunci cand vei urca articolul totul sa fie bine. --Mihai 7 iulie 2009 07:38 (EEST)

Hartile lui Andrei In

Hartile lui de pe Commons sunt excelente insa daca le preiei aici, trebuie sa respecti licenta lor, anume {{GFDL}} sau {{CC-by-sa-3.0}}, nu {{DP}}. --Alex:D 1 septembrie 2009 21:05 (EEST)

NU mai aduceti harti, si nici alte fisiere, de pe commons aici! Nu mai e nevoie! Am facut anuntul acum ceva timp. Pur si simplu le introduceti ca pe wikipedia, ca si cand ar fi local. Exemplu: aceasta harta [3] poate fi introdusa simplu asa File:Romania1939physical.jpg. Fisierele astfel introduse au licenta originala.--Mihai 1 septembrie 2009 21:21 (EEST)

Portrete de domnitori

Acum ceva timp am urcat pe Commons portretele de domnitori aflate intr-o lucrare a lui Nicolae Iorga: [4]. M-am oprit la Serban Cantacuzino, dar ele continua pana la Cuza (exclusiv). Portretele de acolo au fost corect atribuite cu exceptia celor ale lui Basarab (frescele din Biserica Domneasca din Curtea de Arges s-ar parea ca apartin domnitorilor Nicolae Alexandru, Vlaicu Voda sau Radu I) si ale lui Radu de la Afumati (cel pe care l-am urcat eu aici, dar multe lucrari spun ca ar apartine lui Radu cel Mare). Singurul portret al lui Vlaicu Voda din timpul vietii sale este cel urcat de mine aici. Restul sunt reconstituiri fanteziste din secolul al XIX-lea. Ideea e ca poti folosi direct portretele aflate pe Commons fara sa le mai urci aici. --Alex:D 21 decembrie 2009 21:03 (EET)

Fotografii Sport

Mersi c-ai înlocuit fotografiile din articolul Sportul în România.

Eu n-am mai apucat s-o fac. Numai bine! Tudor Mihăescu 8 aprilie 2010 19:41 (EEST)

Info

F. bun info de aici pt perioada post 89. In cateva cuvinte ai radiografia unei guvernari in fata. --Mihai 11 aprilie 2010 16:49 (EEST)

Casa regală

La regi şi regine n-ar fi mai potrivit să scrie Casa regală a României? --Alex:D 1 mai 2010 19:17 (EEST)

FSN

Am observat la articolul despre FSN ca nu e clarificata putin afirmatia gen Militaru din 22 decembrie 1989 conform careia "frontul exista deja de 6 luni". Am gasit asta: https://mariusmioc.wordpress.com/2010/03/04/nicolae-militaru-despre-afirmatia-sa-ca-frontul-exista-de-6-luni/ Crezi ca ar fi potrivit sa apara o fraza-doua? --Alex:D 17 decembrie 2010 21:33 (EET)

  • eu m-am referit mai mult la partid. poti sa faci un mic paragraf despre asta dar sa precizam ambele puncte de vedere--Iulian Toader 17 decembrie 2010 22:09 (EET)