MECIPT

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

MECIPT este acronimul pentru "Maşina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic din Timişoara", un centru de cercetare din cadrul Universităţii Politehnice Timişoara, care a pus la punct în 1961, MECIPT-1, primul calculator electronic construit într-o universitate din România şi al-doilea din ţară după CIFA-1 de la Institutul de Fizică Atomică Bucureşti-Măgurele.

MECIPT-1

Proiectarea acestuia a început încă din 1956 de către un colectiv condus de Iosif Kaufmann, Wilhelm Loewenfeld şi Vasile Baltac (dar şi I.Munteanu, Herbert Hartmann, Dan Farcaş, M.Fildan). A fost un calculator de prima generaţie, conceput ca o maşină de tip paralel în virgulă fixă. Era alcătuit din 2000 de tuburi electronice, peste 20.000 de condensatori şi rezistenţe, 30 km de fire şi 100.000 de lipituri. În total consuma circa 10kw. Memoria era pe un tambur magnetic, comenzile se făceau cu cartelă perforată iar capacitatea de memorare era de 1024 de adrese. Viteza calculatorului era de aproximativ 50 de operaţii/secundă, echivalentul celor 50 de rotaţii/secundă ale tamburului. Instrucţiunile erau formate din 15 cifre binare, aveau un singur câmp de adresă format din 10 cifre binare. Pe post de imprimantă avea o maşină de scris obişnuită, deasupra tastelor fiind montate nişte relee sub forma unor bastonaşe, care acţionau fiecare tastă.

În 1962 a realizat prima traducere din limba engleză în limba română făcută de o maşină. Prima frază pe care a tradus-o corect a fost „Dvs. explicaţi dezvoltarea ştiinţei şi noi ajutăm la descrierea exemplelor”. Viteza de procesare a calculatorului făcea ca unele programe să dureze ore întregi şi chiar zile. Când calculele durau mai multe zile, calculatorul era oprit seara şi repornit dimineaţa. În zilele foarte călduroase se opera pe el şi noaptea datorită temperaturii ridicate de operare.

În practică MECIPT-1 a fost utilizat încă de la început în diverse proiecte industriale. Au fost făcute calculele pentru turnarea betonului la barajul Vidraru, pe Argeş. Manual aceste calcule ar fi necesitat circa 9 luni iar cu ajutorul lui MECIPT-1 au fost terminate în doar 18 zile, inclusiv cu transcrierea finală a tabelelor ce puteau fi trimise direct pe şantier. Un alt proiect la care i s-a găsit o întrebuinţare practică a fost reproiectarea cupolei de la Romexpo, căzută la începutul anilor 1960. De asemenea a fost automatizat procesul de fabricaţie la Fabrica de Bere Timişoara, diverse clădiri din Timişoara au fost proiectate pe MECIPT, s-au făcut studii de consolidare pentru numeroase clădiri, simulări pentru o posibilă hidrocentrală pe Dunăre şi s-a redimensionat reţeaua de apă a Aradului.

Pe baza MECIPT-1 s-a construit calculatorul CENA al MApN, la începutul anilor '60.

În prezent MECIPT-1 este o piesă de muzeu ce poate fi văzută la secţia de tehnică din cadrul Muzeului Banatului. Nu mai este funcţional.

MECIPT-2

A fost finalizat în 1963 sub conducerea lui Vasile Baltac. Este un calculator de a doua generaţie, tranzistoriat şi cu inele de ferită, primul calculator folosit în aplicaţii CAD în centrele de cercetare din Timişoara şi Bucureşti. A fost conceput ca un calculator electronic binar paralel cu virgulă fixă cablată şi virgulă mobilă programată, cu o frecvenţa a generatorului de 1 MHz. Memoria principală era pe un tambur metalic cu ferite şi avea 4096 adrese. Viteza de calcul creşte f.mult faţă de predecesorul său, la până 10000 de operaţii/secundă. În prezent poate fi văzut la Muzeul Banatului. MECIPT-2 încă mai este funcţional.

MECIPT-3

În 1965 este realizat MECIPT-3, din generaţia a treia, complet tranzistorizat. Acesta include o serie de concepte avansate atât din punctul de vedere al concepţiei hardware cât mai ales din punctul de vedere al inovaţiilor software pe care le aduce.

Conţine cca. 10.000 de tranzistori. Memoria, pe ferite, are o capacitate de 4 k cuvinte × 38 biţi. Ca echipamente periferice, era dotat cu lector de bandă perforată, maşină de scris şi imprimantă. Prezenta un monitor pentru conversie de date (INEX) şi putea lucra în limbaj de asamblare. Cuvintele erau prelucrate în paralel sau microprogramat. Puterea consumată de MECIPT-3 este de 2 kW.

Bibliografie

  • Dan D. Farcaş, MECIPT, o istorie subiectivă

Legături externe