Muzică de film compusă de formaţia Phoenix

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Formaţia timişoreană Phoenix a compus o serie de piese care ulterior s-au aflat şi pe coloana sonoră a unor filme artistice româneşti.

Canarul şi viscolul (1969)

Membrii Phoenix în film: Pilu Ştefanovici, Moni Bordeianu, Günther Reininger (sus), Bela Kamocsa, Nicu Covaci (jos)
Plus.png Mai multe detalii despre acest subiect în articolul Canarul şi viscolul.

În acest film sub regia lui Manole Marcus, piesa de bază a coloanei sonore, „Canarul”, era interpretată de către formaţia Phoenix. Această melodie apăruse cu un an înainte pe primul EP al formaţiei, Vremuri, însă pentru film ea a fost reînregistrată. Este cântată la începutul filmului şi la sfârşit, ultima dată cu versuri schimbate („Bătând din aripi se înalţă iar/Şi visu-i n-a fost în zadar”).

„Apăream şi noi într-o secvenţă din film, undeva într-o închisoare, cântând. Eroul principal, un tânăr ce se zbate să se elibereze de povara constrângerilor, era, în final, învins de prăbuşirea iluziilor. Atât filmul, cât şi piesa, s-au impus în urechea şi în sufletul ascultătorilor.”
(Nicu Covaci - Phoenix, însă eu...)

Nemuritorii (1974)

Plus.png Mai multe detalii despre acest subiect în articolul Nemuritorii.

Iniţial, regizorul filmului, Sergiu Nicolaescu, a vrut altă muzică pentru filmul său. După ce Nicolae Covaci i-a prppus spre audiţie piesa „Mugur de fluier”, Nicolaescu a fost de acord ca formaţia Phoenix să compună muzica filmului. În varianta finală, pe coloana sonoră a filmului pot fi auzite piesele „Strunga” (1974), începutul piesei „Mica Ţiganiadă” (1973), „Jocul timpului” (1972) — în varianta de pe disc şi într-una reînregistrată —, „Pseudo-Morgana” (1972) — reînregistrată —, „Lasă, lasă!” (1974, aici o variantă cu intercalări), „Cocoşii Negri” (1972, needitată niciodată). După plecarea formaţiei din ţară în mod clandestin, cenzura a scos de pe genericul filmului numele „Phoenix”.

Agentul Straniu (1974)

Plus.png Mai multe detalii despre acest subiect în articolul Agentul Straniu.

Filmul în regia lui Savel Ştiopul beneficiază de o coloană sonoră scrisă special pentru acesta, interpretată de formaţiile Phoenix şi Roşu şi Negru. Fie compoziţii ale tandemului Edmond Deda - Saşa Georgescu (spre exemplu „Omule, cine eşti tu?”, cu moog-ul lui Günther Reininger), fie compoziţii proprii ale formaţiei, melodiile cântate de Phoenix imprimă un nou stil în cadrul formaţiei. Multe dintre improvizaţiile şi ritmurile pieselor vor fi preluate mai departe, pe albumul Cantafabule.

Phoenix - AgentulStraniu.jpg

Gib dem Esel Zucker

În traducere aproximativă „Du-l pe măgar cu zăhărelul”, este un film produs în R.D.G., în anii '80. Pe coloana sonoră apărea şi piesa „Nunta” („Wedding”).

Vlad Nemuritorul (Dracula the Impaler) (2002)

Pornind de la mai vechea operă-rock Empire of Vampires, Nicolae Covaci a scris, împreună cu Ioan Cărmăzan, un scenariu pentru acest film. „Empire of Vampires”, piesă Phoenix apărută încă în 1987 (compoziţie Nicolae Covaci), a constituit melodia de bază a coloanei sonore. După terminarea filmului şi prezentarea sa pe marile ecrane, Nicolae Covaci a fost extrem de dezamăgit de rezultat şi s-a dezis de acesta:

„După ce am refuzat ca tâmpitu' o ofertă de la Hollywood pentru un film cu buget de 20 milioane de dolari contra unor schimbări în scenariu, m-am lăsat ameţit de un individ, Adi Popovici, care a realizat o chestie, o oribilitate, în care nici nu-mi mai recunosc nici scenariul, nici muzica.”
(Nicolae Covaci)
Discografia formaţiei Phoenix
În România
(1962 - 1977)
[Vremuri] • [Floarea stâncilor] • Cei ce ne-au dat nume • [Meşterul Manole] • Mugur de fluierCantafabule
În Germania
(1977 - 1990)
TranssylvaniaBallade For You/The LarkTuareg/Mr. G's PromisesTuaregCiocârlia/Perestroika
În România
(din 1991)
Remember PhoenixSymPhoenix/TimişoaraEvergreensCantafabule - BestiarAniversare 35Vremuri, anii 60...Ora-HoraÎn umbra marelui ursÎn umbra marelui U.R.S.S.Baba Novak
Albume video Ora-HoraPhoenix Tour 2006 - Baba NovakLive at Sala Palatului
Albume neoficiale Phoenix (1)Phoenix (2)Cant of a BulePasărea RockMusic HeritageEmpire of VampiresGo West45 ani de muzichieMuzică de colecţie vol. 68 - Phoenix
Alte apariţii Formaţii de muzică pop 1Bratislavská Lýra '73Folk, Lied, Song – Nachwuchs Festival '80NDR - HörFest 87East meets WestClub A - The Best OfRockadaMuzică de colecţie vol. 26 - Cântece interzise/Cenzurat
Colaborări Back to the future
Proiecte needitate oficial Omul 36/80Meşterul Manole (opera)Empire of VampiresCantafabule remixIn the Shadow of the Big Bear
Index de piese • • • Piese neapărute pe nici un album • • • Muzică pentru filme • • • Filmări şi videoclipuri