Adela Leonida-Paul

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Adela Leonida-Paul
Replace this image female.png
Născută 7 aprilie 1890, Galaţi
Decedată 1928, Bucureşti
Ocupaţie medic oftalmolog
Părinţi Anastase Leonida şi Matilda Gill

Adela Leonida-Paul (n. 7 aprilie 1890, Galaţi – d. 1928, Bucureşti). Medic oftalmolog.

Biografie

Fiica intelectualilor Anastase Leonida şi Matilda Gill, a urmat cursurile secundare la Liceul de fete „Regina Maria” şi cele universitare la Facultatea de Medicină din Bucureşti, absolvită în 1916. Din anul II a început să lucreze la Clinica oftalmologică, coordonată de profesorul Stănculescu.

A participat la înfiinţarea societăţii „Amicii Orbilor”. Publică în revistele «La Presse Medicale» un articol despre „operaţia reuşită asupra cataractei în lipsa camerei anterioare” şi „Natura” articolul Din aplicaţiile curenţilor de înaltă frecvenţă în medicină, devenind astfel primul specialist român care a utilizat curentul electric în tratamentul cataractei. În timpul Primului Război Mondial, ca membră a Societăţii Române de Cruce Roşie, a fost repartizată la Spitalul de Ochi din Iaşi, condus de medicul francez Dantrelle, pe care l-a secondat.

În 1918 îşi susţine la Iaşi lucrarea de doctorat cu tema Complicaţiile tifosului exantematic la ochi, obţinând calificativul magna cum laude. Revenită la Bucureşti, în 1919 este numită directoarea Orfelinatului de orbi „Vatra Luminoasă”. Aici înfiinţează o tipografie care reproducea în sistem Braille manualele pentru clasele primare şi liceu, partituri muzicale sau opere din literatura românească şi universală, transcrise cu ajutorul surorii ei Natalia Leonida.

Din 1920 este director la nou înfiinţatul Spital de ochi „Vatra Luminoasă”, primul de acest gen din Bucureşti, şi la Azilul de ochi. Solicitată de Regina Maria pentru o operaţie de cataractă, a devenit medicul oftalmolog al Curţii Regale. Autoare a peste 8.000 de operaţii oftalmice, a murit în urma unei operaţii nereuşite la ficat. „Era înnăscută să aline suferinţele bolnavului, prin toată înfăptuirea ei, şi era pregătită, ca puţini alţii, să scape tot ce avem mai scump, vederea. Pentru Adela Leonida a îngriji ochii însemna a lucra ca o artistă la o dantelă fină” (dr. G.G. Longinescu).

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.