Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din Bucium Cerbu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Biserica ortodoxă "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din Bucium Cerbu, judeţul Alba, este una dintre cele şapte biserici ctitorite de minerul şi proprietarul de mină Mihăilă Gritta din Roşia Montană.

Este amplasată în mijlocul satului, pe malul drept al văii Cerbului, în apropierea şoselei Alba Iulia-Abrud. A fost ridicată până în anul 1832 până la ferestre de către locuitorii din sat şi a fost terminată de Mihăilă Gritta, din banii pe care i-a obţinut pe aurul găsit în mina sa. Pe turnul bisericii sunt iniţialele "MG-1832", iar sub clopotniţă, pe tavan, stă scris: "Cu vrerea Tatălui, Cu ajutorul Fiului şi săvârşirea Sf. Duh, ziditu-s-a această biserică cu hramul Sf. Arh. Mihail şi Gavril în satul Bucium Verbu, judeţul Alba, în anul 1832, ctitor fiind Mihail Gritta, din Roşia Montană...".

Biserica este construită din piatră intercalată cu cărămidă, având forma de navă cu trei bolţi. Are două intrări, una pe sub clopotniţă şi una laterală. Turnul bisericii adăposteşte două clopote. Iconostasul este construit din lemn.

De jur-împrejurul bisericii se află cimitirul satului. La intrarea în curtea bisericii, pe partea dreaptă se află Căminul Cultural, iar pe cea stângă este casa parohială. Între cele două construcţii se află o troiţă de piatră cu următoarea inscripţie: pe o parte - "Insetat de libertate poporul românesc. De la tine doamne cere rugându-te fierbinte creştei altă soartă demnă de a lui ginte şi nu-l lăsa pradă celor ce crucei tale nu ţi se închină", iar pe cealaltă parte - "De câte ori române. Acestu Sfânt semn. Te vei închina. Gândeştete totdeauna. La Ginteata. Şi jură Sfintei Cruci. Că în veci. Român vei rămânea. In memoria zilei de 11/23 iulie 1893".

Bibliografie

  • Sîntimbrean, Aurel; Bedelean, Horea; Bedelean, Aura - Aurul şi argintul Roşiei Montane, Editura ALTIP, Alba Iulia, 2006 ISBN (10): 973-117-001-4 ISBN (13): 978-973-117-001-5