Elena Patiţia

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Elena Patiţia
Replace this image female.png
Născută 11 noiembrie 1882, Alba Iulia
Decedată 27 decembrie 1969, Alba Iulia
Ocupaţie activistă, filantroapă

Elena Munteanu, născută Patiţia (n. 11 noiembrie 1882, Alba Iulia, judeţul Alba - d. 27 decembrie 1969, Alba Iulia, judeţul Alba) a fost o activistă, filantroapă.

Originea şi familia

Elena Patiţia s-a născut în familia lui Rubin şi a Anei Patiţia, în anul 1882, în oraşul Alba Iulia, judeţul Alba. Tatăl său a fost avocat şi memorandist. Bunicul patern al Elenei a fost Ioan Patiţia, preot ortodox în Câmpeni, judeţul Alba, iar străbunicul Patern al ei a fost Ispas Patiţia, proprietar şi comerciant din Câmpeni, judeţul Alba.

Elena a mai avut doi fraţi, Silviu, ajuns militar de carieră, şi Rubin, botezat după tatăl său şi devenit avocat.

Elena s-a măritat în jurul anului 1910 cu avocatul Zaharia Munteanu. Din această căsătorie nu a rezultat nici un urmaş.

Activitatea

Elena Mureşan, născută Patiţia, s-a dedicat activismului, militând pentru drepturile naţiunii române din Transilvania, pe atunci aflată în stăpânirea Imperiului Austro-Ungar. Şi-a încurajat soţul în politica dusă în acelaşi scop.

A fost aleasă preşedinta Societăţii Femeilor Române din Alba Iulia, contribuind la numeroase acţiuni patriotice şi filantropice organizate de această instituţie.

Moartea

A decedat la vârsta de 87 ani, în anul 1969. A fost înmormântată în cimitirul Maieri din Alba Iulia, alături de părinţii săi. Ulterior, în anul 1972, a fost înmormântat lângă ea şi soţul ei, Zaharia Munteanu.

Bibliografie

  • Josan, Nicolae - Memorandistul moţ Rubin Patiţia (1841-1918), Editura ALTIP, Alba Iulia, 2002, ISBN 973-8141-51-6