Francisc Anton Wallis

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Francisc Anton Wallis
Replace this image male.png
Alte nume Francisc Anton Pavel, conte de Wallis von Karighmain
Franz Anton Paul Graf Wallis von Karighmain
Naţionalitate ceh
Născut 1675?, ?
Decedat 28 septembrie 1737, Sibiu, judeţul Sibiu
Cauză deces boală
Ocupaţie general, guvernator al Transilvaniei
Religie catolică
Căsătorit cu Cecilia von Liechtenstein
Părinţi Georg Olivier von Wallis
Magdalena von Wallis, contesă de Attems

Francisc Anton Pavel, conte de Wallis von Karighmain (n. 1675?, ? - d. 28 septembrie 1737, Sibiu, judeţul Sibiu) a fost general-comandant al Transilvaniei în timpul când aceasta s-a aflat sub stăpânire austriacă. A fost primul general care a deţinut în mod provizoriu şi funcţia de guvernator al Transilvaniei. A avut conducerea ţării între anii 1732-1734.

Originea şi familia

Francisc Anton, conte de Wallis se trage dintr-o veche familie nobiliară cu rădăcini irlandeze. Numele iniţial al familiei a fost Walsh. O parte din familie s-a mutat pe continent din cauza certurilor religioase. Aici şi-au schimbat numele din Walsh în Wallis şi au primit posesiuni în Boemia şi Moravia. În secolul al XVII-lea familia s-a împărţit în două ramuri: boemă sau cea veche şi boemo-moravă sau cea tânără.

A fost al doilea fiu al mareşalului Georg Olivier von Wallis şi al Magdalenei von Wallis, contesă de Attems. Face parte din ramura boemă a familiei Wallis.

A fost căsătorit cu Cecilia von Liechtenstein.

Activitatea

A intrat în serviciul militar imperial austriac şi a fost ridicat la gradul de general în anul 1708. În 1723 devine membru al Consiliului aulic de război, iar în 1729 îl înlocuieşte pe generalul Tige în Transilvania. În acelaşi timp a fost numit director suprem (Oberdirektor) al Olteniei.

În 1732 a fost numit preşedinte al guvernului Transilvaniei, după moartea guvernatorului Transilvaniei, Sigismund Kornis, în anul 1731. În timpul absenţei din Transilvania a lui Wallis, preşedinţia guvernului a fost deţinută de episcopul catolic Sorger. În ciuda propunerilor lui Kornis, sediul guvernului a fost mutat de la Cluj la Sibiu de Wallis şi a rămas acolo.

Generalul Wallis a convocat Dieta ţării în anul 1733 la Sibiu, pentru alegerea unui nou guvernator. La alegeri a ieşit câştigător Ştefan Wesselényi, reformat, cu 141 voturi, faţă de 92 voturi câte obţinuse catolicul Wallis. Curtea Imperială nu era de acord cu numirea lui Ştefan Wesselényi guvernator al Transilvaniei, din cauza religiei sale reformate, motiv pentru care a tărăgănat numirea până când acesta a murit.

Wallis i-a protejat pe catolici şi a încercat să susţină această religie şi în rândul altor naţionalităţi care trăiau în Transilvania. În anul 1733 s-a sfinţit în centrul Sibiului noua biserică catolică.

Pe saşii luterani i-a ţinut la distanţă, ca unul care promova catolicismul. Pe românii greco-catolici îi sprijinea pentru că deja trecuseră de partea catolicilor prin unirea cu biserica de la Roma şi spera în răspândirea şi mai largă a catolicismului în rândul românilor.

În 1734 Wallis a cerut să fie ridicat în rang la gradul de mareşal, ceea ce i s-a aprobat. În acelaşi an cele două funcţii, de guvernator şi comandant al Transilvaniei s-au despărţit. Guvernator a fost numit Ioan Haller, iar Wallis a rămas doar comandant al trupelor imperiale.

Moartea

În 1736 a izbucnit războiul austro-turc şi Wallis a plecat cu armata în Muntenia împotriva turcilor. A fost înfrânt, a pierdut Craiova şi a fost silit să se retragă.

În această campanie s-a îmbolnăvit. Ajuns la Sibiu, bolnav, a murit din cauza acestei boli la 28 septembrie 1737.

Bibliografie

  • Anuarul Institutului de Istorie Naţională Cluj, nr. IX, Tipografia "Cartea Românească din Cluj", Sibiu, 1944