Victor Cârcu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Victor Cârcu

Victor Cârcu (n. 1947, Timişoara) este un poet şi regizor de teatru român. Actualmente trăieşte în Karlsruhe, Germania.

A absolvit Facultatea de limba engleză din oraşul natal compunând din 1965 până în timpul studenţiei versuri mai ales pentru formaţia Phoenix. Şi-a făcut debutul regizoral cu spectacolul Ţiganiada, la dramatizarea căreia a lucrat de unul singur mai bine de jumătate de an, pornind pe urmă repetiţiile cu toţi prietenii lui buni de pe vremea aceea. Erau studenţi de la litere, sport şi medicină. A inclus în spectacol şi formaţia Phoenix, care se afla în căutarea unei formule noi în urma emigrării în SUA a lui Moni Bordeianu. Repetiţiile au durat luni de zile într-o efervescenţă mai rar de egalat. Prietenul lui bun, Lelu Bihoi - conducătorul, capul şi animatorul clubului de teatru de la Universitatea din Timişoara - l-a ajutat şi susţinut foarte mult în organizare şi logistică, fiind de pe vremea aceea „o vulpe bătrână în materie” şi a fost şi ceea ce se numeşte în teatrele profesioniste asistent de regie. Ţiganiada a fost primul spectacol avangardist din mişcarea studenţească timişoreană în toată puterea cuvântului, un „Hair” al Banatului. Talentul, naturaleţea şi angajamentul celor implicaţi în proiect au propulsat Ţiganiada cu succes şi pe plan naţional.

A continuat studiile la Institutul de Teatru şi Film „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. Din 1971 a început să se preocupe de teatru, montând până astăzi peste 40 de piese în România, Franţa şi Germania. Primele piese au fost regizate la Universitate, apoi la Teatrul de Păpuşi din Timişoara, Teatrul din Baia Mare şi, în final, Teatrul German din Timişoara.

În 1986 a reuşit să plece în Germania cu viză, de unde nu s-a mai întors decât după 1989.

Este actualmente regizorul de casă al teatrului „Sandkorn” din Karlsruhe. Printre cele mai cunoscute piese regizate se află: Geschlossene Gesellschaft („Cu uşile închise”), Das Missverständnis („Neînţelegerea”), Der Kontrabass („Contrabasul”) şi Effi Briest.

Cărţi

Începând din anul 2006 au apărut la Editura WaRo Heidelberg următoarele cărţi ale lui Victor Cârcu:

Legături externe