Cargoul Turda

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Cargoul "Turda" a fost o navă maritimă a marinei comerciale române. A fost una dintre cele 300 nave care au alcătuit flota comercială română.

A fost construită în anul 1977, pe şantierul naval Drobeta-Turnu Severin.

Avea un deplasament de 2.400 tone dead-weight, lungimea de 88,75 metri, lăţimea de 12,8 metri şi pescajul de 6,7 metri. Dezvolta o viteză de 12,7 noduri.

Din aceeaşi clasă au mai făcut parte alte 10 nave. Toate purtau numele unor localităţi din România şi au fost construite pe şantierul naval de la Drobeta-Turnu Severin.

A explodat şi a luat foc pe când se afla în poziţie la 34,43 grade latitudine nordică şi 7,11 longitudine vestică, la 22 februarie 1998.

A fost tăiat la Cadiz, Spania, la 8 iunie 1998.

Bibliografie

  • Revista "Marea Neagră", serie nouă, Anul XX, nr. 1 (74), ianuarie-martie 2010â
Nave maritime ale marinei comerciale române
CARGOURI
AzugaBegaBihorBradBuşteniCalafatCăciulataCălăraşiCălimăneştiCălugăreniCodleaCostineştiCoziaDejDoljDrobeta 1850DumbrăveniEforieFăgăraşFăgetFălticeniFăureiFântâneleFeldioaraFeleacFelixFieniFierbinţiFilaretFiliaşiFilioaraFilipeştiFirizaFloreştiFoişorFrasinFrăsinetFrunzăneştiFundeniFunduleaGheorghieniGiurgeniGiurgiuGorgovaGorunGostinuGorjGovoraHagieniHaţegHârşovaHorezuHumuleştiHuşiIlfovLereştiLugojMediaşMehedinţiMirăslăuMoineştiOdorheiOlteniaOraviţaPlehanovPlopeniRădăuţiRăzboieniRâmnicu VâlceaRovineRupeaSatu MareSăceleSălişteSăveniSăvineştiSimeriaSlatinaSloboziaSolcaTarcăuTazlăuTârgu JiuTârnăveniTecuciTeiuşTeleormanTimişTismanaTituTohaniTopliţaTulceaTurdaTuşnadValea AlbăVoroneţ
VRACHIERE
Baia de ArieşBaia de FierBalotaBalşBasarabiBăceştiBăileştiBârladBeiuşBicazBlajBocşaBorsecBotoşaniBreazaBrătuleştiBuhuşiBuziaşCallatisTomis
Alte nave
Nava mixtă ArdealNava GiurgiuRemorcherul Alexandru cel BunRemorcherul Cuza VodăRemorcherul Horia