Crovul de la Larion

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Crovul de la Larion
Categoria a IV-a IUCN (rezervaţie naturală)
Rundblättriger Sonnentau.jpg
Roua cerului (Drosera rotundifolia), specie floristică semnalată în arealul rezervaţiei naturale
Informaţii generale
Poziţie Actual Bistrita-Nasaud county CoA.png Judeţul Bistriţa-Năsăud
Oraş apropiat Bistriţa
Coordonate 47° 20‘ 19“ N 25° 03‘ 08” N
Suprafaţă 250 ha
Înfiinţare 1995, declarat în 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Bistriţa-Năsăud

Crovul de la Larion este o rezervație naturală de tip botanic, situată în judeţul Bistriţa-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Lunca Ilvei.

Localizare

Aria naturală se află în extremitatea central-estică a județului Bistrița-Năsăud (la limita teritorială cu judeţul Suceava), în partea estică a satului Lunca Ilvei și este străbătută de drumul județean (DJ172D) care leagă localitatea Ilva Mare de satul Românești din judeţul Suceava[1]

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[2] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 250 de hectare[3].

Aria naturală se suprapune sitului Natura 2000 - Larion[4] şi reprezintă o turbărie oligotrofă (şi zonele împrejmuitoare) pe a cărei arie este întâlnită o vegetație alcătuită din specii arboricole, precum și plante ierboase adaptate la soluri sărace în nutrienți, care adăposteşte şi protejază o specie de plantă insectofagă (relict glaciar) cunoscută sub denumirea de roua cerului (Drosera rotundifolia)[5].

Floră și faună

Vegetația arboricolă are în componență specii de: brad (Abies alba), molid (Picea Abies), pin de pădure (Pinus sylvestris), fag (Fagus sylvatica), cireș (Prunus avium), plop tremurător (Populus tremula), mesteacăn pufos (Betula pubescens) sau arin alb (Alnus incana).

La nivelul ierburilor alături de roua cerului, mai sunt întâlnite și alte rarități floristice, dintre care: bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), afin (Vaccinum myrtillus), ruginare (Andromeda polifolia), buzișor (Corallorrhiza trifida), iarba cășunăturii (Saxifraga cuneifolia) sau o orhidee din specia Epipogium aphyllum.

Fauna este prezentă cu specii (rare, unele ocrotite prin lege) de mamifere (urs, lup, mistreț, cerb, căprioară, vulpe, jder de copac, jder de piatră, hermelină) și păsări (cocoș de munte, corb, mierlă, mierlă de apă, ciocănitoare, cuc, sturz, fazan, sticlete, cinteză)[6].

Vezi şi

Note

  1. ProtectedPlanet.net - Crovul de la Larion - delimitarea ariei protejate, accesat 14 ianuarie 2012
  2. Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, accesat la 14 august 2013
  3. Apmbn.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud - Arii protejate de interes național; accesat la 14 august 2013
  4. Natura2000.mmediu.ro - Biodiversitatea în România - Larion; accesat la 14 august 2013
  5. Agenția pentru Protecția Mediului - Ariile protejate din județul Bistrița-Năsăud; accesat la 14 august 2013
  6. Apmbn - Ariile protejate - Natura 2000 - SCI în județul Bistrița-Năsăud; accesat la 14 august 2013