Locul fosilifer Râpa Mare

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Locul fosilifer Râpa Mare
Categoria a IV-a IUCN (rezervaţie naturală)
Informaţii generale
Poziţie Actual Bistrita-Nasaud county CoA.png Judeţul Bistriţa-Năsăud
Oraş apropiat Bistriţa
Coordonate 47° 04‘ 21“ N 24° 43‘ 12” N
Suprafaţă 1 ha
Înfiinţare 1976, declarat în 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Bistriţa-Năsăud

Locul fosilifer Râpa Mare este o rezervație naturală de tip paleontologic, situată în judeţul Bistriţa-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Dumitriţa.

Localizare

Aria naturală se află în extremitatea sud-estică a județului Bistriţa-Năsăud (aproape de limita teritorială cu judeţul Mureş), în partea estică a satului Budacu de Sus, în apropierea rezervaților naturale Râpa Verde şi Piatra Corbului[1].

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[2] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de un hectar[3].

Aria protejată este inclusă în situl Natura 2000 - Cușma[4] și reprezintă un afloriment în partea nord-vestică a Munților Călimani (grupare muntoasă a Carpaţilor Orientali), pe cursul superior al râului Budac. Abruptul este alcătuit din straturi de marne, nisipuri, mâluri și pietrișuri, având un sector cu depozite sedimentare, cu conținut important de floră și faună fosilizată alcătuit din vegetale și resturi de pești.

Atracții turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale, situri arheologice), astfel:

  • Biserica evanghelică din satul Dumitrița, astăzi biserica ortodoxă „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel”, construcție secolul al XV-lea, monument istoric
  • Situl arheologic „Dealul Cetății” de la Dumitrița (epoca Latène și Hallstatt)
  • Ariile protejate:
Poiana cu narcise de pe Şesul Văii Budacului (6 ha) rezervație botanică ce adăpostește o comunitate floristică de lalele pestrițe din specia Fritillaria meleagris.
Piatra Corbului (5 ha), abrupt stâncos din piroclaste, format de-a lungul timpului prin multiple procese de eroziune și gravitaționale. În stâncăriile Pietrii Corbului cuibărește corbul comun (Corvus corax).
Râpa Verde (1ha), rezervație naturală de tip paleontologic.
  • Munții Călimani
  • Valea Budacului

Vezi şi

Note

  1. ProtectedPlanet.net - Locul fosilifer Râpa Mare - delimitarea ariei protejate, accesat la 16 septembrie 2013
  2. Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, accesat la 16 septembrie 2013
  3. Apmbn.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud - Arii protejate de interes național; accesat la 16 septembrie 2013
  4. Natura2000.mmediu.ro - Biodiversitatea în România - Situl Natura 2000 - Cușma; accesat la 16 septembrie 2013