Molhaşul Mare de la Izbuc

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Molhaşul Mare de la Izbuc
Categoria a IV-a IUCN (rezervaţie naturală)
Drosera rotundifolia - Drents-Friese Wold 1.jpg
Roua cerului (Drosera rotundifolia)
Informaţii generale
Poziţie Actual Cluj county CoA.png Judeţul Cluj
Oraş apropiat Cluj-Napoca
Coordonate 46° 36‘ 14“ N 22° 47‘ 10” N
Suprafaţă 8 ha
Înfiinţare 1994, declarat în 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Cluj

Molhașul Mare de la Izbuc este o rezervație naturală de tip botanic, situată în judeţul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Beliş.

Localizare

Aria naturală se află în extremitatea vestică a județului Cluj la limita teritorială cu judeţul Bihor (în Munţii Apuseni la o altitudine medie de cca. 1.100 m) lângă drumul comunal care leagă satul Pietroasa de localitatea Răchiţele[1].

Descriere

Rezervația naturală (înființată în anul 1994[2]) a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 8 hectare[4].

Aria naturală aflată pe partea dreaptă a Văii Izbucului, este inclusă în Parcul Natural Apuseni și reprezintă o zonă umedă (mlaștină cu ochiuri de apă) înconjurată de de molidișuri. Pe aria rezervației vegetează exemplare de plante specifice turbăriilor, dintre care: roua cerului (Drosera rotundifolia - specie insectofagă), rogozuri cu specii de Carex acutiformis, Caricetum limosae, poroinic (Carex pauciflora), mușchi de turbă (Sphagnum capillifolium), iar din categoria molidișurilor, în zonele apropiate mlaștinilor, este întâlnit jneapănul (Pinus mugo).

Obiective turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Biserica de lemn din satul Beliş
 • Biserica de lemn din satul Beliș.
 • Biserica de lemn cu hramul „Înălțarea Domnului” din satul Dealu Negru, construcţie 1764, monument istoric.
 • Biserica de lemn din Văleni (Călăţele) cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
 • Biserica fortificată de la Văleni (Călățele), construită în anul 1261 in stil roman, și reconstruită în anul 1452, în stil gotic (inițial a fost romano-catolică).
 • Bradul lui Horea din pădurea Scorușet.
 • Lacul și stațiunea Beliș-Fântânele.
 • Parcul Natural Apuseni
 • Rezervațiile naturale: Valea Galbenei, Poiana Florilor, Cetățile Ponorului, Valea Iadei şi peșterile: Ghețarul Scărișoara, Peștera Urșilor, Cetatea Rădesei.

Vezi şi

Note

 1. ProtectedPlanet.net - Molhașul Mare de la Izbuc - delimitarea ariei protejate, accesat la 1 iunie 2013
 2. Eunis.eea.europa.eu - Molhașul Mare de la Izbuc - Rezervație naturală; accesat la 1 iunie 2013
 3. Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000; accesat la 1 iunie 2013
 4. Apmcj.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Cluj; accesat la 1 iunie 2013