Peştera Mare de pe Valea Firei

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Peştera Mare de pe Valea Firei
Categoria a III-a IUCN (monument al naturii)
Informaţii generale
Poziţie Actual Cluj county CoA.png Judeţul Cluj
Oraş apropiat Huedin
Coordonate 46° 39‘ 54“ N 22° 48‘ 52“ E
Suprafaţă 2 ha
Înfiinţare 1994, declarat în 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Cluj

Peștera Mare de pe Valea Firei este o rezervație naturală de tip speologic, situată în judeţul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Mărgău.

Localizare

Aria naturală este inclusă în Parcul Natural Apuseni și se află în bazinul superior al râului Someşul Cald (la altitudinea de 1.400 m), în extremitatea vestică a județului Cluj aproape de limita teritorială cu judeţul Bihor, pe teritoriul vestic al satului Mărgău[1].

Descriere

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[2] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) se întinde pe o suprafață de 2 hectare[3] și este parte integrantă a sistemului carstic Peștera cu apă din Valea Firei.

Aria protejată aflată în bazinul superior al râului Someșul Cald (între Valea Firei și Valea Ponorului), reprezintă o peșteră complexă structurată pe două niveluri. Nivelul unul superior alcătuit din săli multiple (Sala Ondine, Sala de Dans, Sala Club, Sala Buzunar, Sala Minunilor, Sala Suspendată, Sala Giganților, Sala Pagodelor, Sala cu Ferestre) cu forme concreţionare (stalactite, stalagmite, ghirlande, baldachine) şi scurgeri parietale de calcit, legate prin galerii (Galeria Marmitelor, Galeria Afluentului, Galeria Activului) și nivelul inferior unde se află un râu subteran.

Atracții turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Pietrele Albe
  • Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Mărgău, construcție 1804, monument istoric
  • Biserica de lemn din Răchițele, construcție 1911
  • Peștera Vârfurașu (1 ha)
  • Peștera din Piatra Ponorului (2 ha)
  • Pietrele Albe (zonă peisagistică protejată)
  • Cheile Văii Stanciului și Cascada Răchițele (zone peisagistice)

Vezi şi

Note

  1. ProtectedPlanet.net - Peștera Mare de pe Valea Firei - delimitarea ariei protejate, accesat la 6 iunie 2013
  2. Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, accesat la 6 iunie 2013
  3. Apmcj.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Cluj; accesat la 6 iunie 2013