Portal:Radio/Articol

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Articole incluse în prima pagină: Staţia de emisie de la Bod, Fonoteca de Aur, Radioreceptoare româneşti, Radio3net - Florian Pittiş


<choose> <option>

Staţia de emisie de la Bod. În imagine apare una din cele 3 antene

Staţia de emisie de la Bod este o staţie de transmisiuni radio pe unde lungi aflată în comuna Bod din judeţul Braşov. A fost construită între anii 1933 şi 1934, sub supravegherea inventatorului Guglielmo Marconi, care a venit special din Londra la Braşov, pentru a asista la instalarea emiţătorului inventat de el, şi a inginerului Gheorghe Cartianu. Iniţial, fusese stabilit ca staţia să se construiască pe un teren de lângă Feldioara, însă în cele din urmă proprietarii au refuzat să vândă terenul. La Bod, datorită terenului mlăştinos, complexul a fost ridicat pe piloni de stejar impregnat, lungi de 15 m. Iniţial, lucrarea a fost finanţată de către Societatea Anonimă Română de Radiodifuziune; ulterior a contribuit cu fonduri şi Casa Regală, care patrona staţia. În 1934 puterea existentă era de doar 20 kW. Staţia a fost pusă oficial în funcţiune abia în 1935, iar emiţătorul pe 1 ianuarie 1936, de data aceasta puterea fiind ridicată la 150 kW. La ora aceea, era cel mai puternic post de emisie din România şi din estul Europei (cu excepţia URSS). Staţia emitea pe lungimea de undă de 1875 m. Grupurile electrogene ale emiţătorului erau alimentate iniţial cu păcură, mai apoi cu motorină şi în final cu gaz metan.

</option> <option>

Aspect din interiorul arhivei

Fonoteca de Aur este o colecţie de înregistrări sonore ale Societăţii Române de Radiodifuziune, ce conţin vocile celor mai proeminente personalităţi ale culturii, ştiinţei şi politicii româneşti. Această colecţie s-a constituit în timp, mai întâi prin activitatea istoricului literar G. C Nicolescu, iar mai apoi prin grija redactorilor şi reporterilor postului naţional de radio şi ai studiourilor teritoriale. Majoritatea înregistrărilor au fost făcute la radio; altele provin din Biblioteca Academiei Române, din Muzeul Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale”, din arhivele de peste hotare sau din colecţiile particulare.

Colecţiile Fonotecii de Aur însumează circa 132.000 de ore de înregistrări pe diferite suporturi: 12.276 de discuri de ebonită, 77.000 de discuri de vinil, 15.000 de CD-uri, 2.150 de casete DAT, 293.336 benzi muzicale şi 102.737 benzi vorbite.

</option> <option>

Radioreceptor românesc cu pick-up

La 11 iunie 1948 au fost naţionalizate toate asociaţiile, fabricile şi întreprinderile, printre care şi atelierele Philips, Radiomet, Starck şi Tehnica Medicală. Acestea au fost reunite într-o singură fabrică, numită „Radio Popular”, care a început producţia un an mai târziu. Până către 1960, majoritatea radioreceptoarelor au fost realizate cu piese importate din URSS, R. S. Cehoslovacă, R. P. Ungară sau R. D. Germană. Primul aparat construit de „Radio Popular” a fost S 49 U Record, după planurile şi cu piesele importate din URSS. Carcasa era simplă şi prezenta trei butoane în partea din faţă, laolaltă cu difuzorul şi scala circulară de mici dimensiuni. Un an mai târziu a apărut radioreceptorul S 503 A Pionier, aspectul sau exterior diferind în mică măsură faţă de cel al aparatului Record: butonul pentru comutarea gamelor de undă a fost înlocuit printr-o tijă, iar scala a căpătat o formă pătrată.

În 1951 a fost realizat primul radioreceptor de concepţie integral românească: S 513 A Dunărea. Acesta încă mai era construit cu piese aduse din import. Scala se afla deasupra cutiei, iar butoanele de comandă erau plasate atât în faţă cât şi pe laterale. Tot din 1951 datează şi S 511 A Partizan şi S 512 U Orion. Anul 1953 a marcat apariţia primului radioreceptor românesc cu alimentare de la baterii, S 531 B Alianţa.

</option> <option>

Logo

Radio3net - Florian Pittiş este un post public de radio ce emite exclusiv pe internet. „Radio3net” a luat fiinţă pe internet în ziua de 16 noiembrie 2004 prin dispariţia din FM a postului „Radio România Tineret” înfiinţat în luna martie 1973. Drept omagiu, postul poartă din luna august 2007 numele lui Florian Pittiş (1943-2007), actor, regizor şi realizator de emisiuni radio, cel care a înfiinţat acest proiect.

Radio 3net este o instituţie publică media, deosebită de concepţiile obişnuite privitoare la un post de radio. Legătura cu ascultătorii se face instantaneu, prin chat, iar camerele web oferă imagini din studio. Postul emite live 24 de ore din 24, cu tronsoane de trei ore, realizate de salariaţi sau de colaboratori externi. Temele puse în discuţie pe chat sunt comentate prin intermediul moderatorului aflat în faţa microfonului.

În grila de programe există emisiuni care se difuzează pe orizontală, de luni până vineri: Tet'A Net cu Silvana, Line 1 (prezentată de Marcel şi Michaela), Line 1 cu Mădă, JuleSiesta cu July şi Scurtcircuit cu Alina Decu.

</option> </chose>