Familia (revistă)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Revista cu nr. 6 din martie 1866

„Familia. Foaie enciclopedică şi beletristică cu ilustraţiuni” a fost o revistă enciclopedică de cultură şi literatură, una dintre cele mai valoroase publicaţii transilvănene din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

A fost înfiinţată în 1865 la Pesta, unde a apărut între 1865 - 1880 sub conducerea lui Iosif Vulcan, apoi la Oradea, între 1880 - 1906. În paginile ei publicau personalităţi ale culturii române de-o parte şi de alta a Carpaţilor.

În revista „Familia” şi-a făcut debutul Mihai Eminescu cu poezia „De-aş avea...”, apoi cu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”. Iosif Vulcan avea să-i schimbe acestuia numele din Eminovici în Eminescu.

George Coşbuc a trimis şi el primele inspiraţii către revista „Familia”, unde au fost publicate sub pseudonimul „Boscu”.

Revista publica materiale din cele mai diverse, de la literatură, critică şi istorie literară, la artă, istorie, ştiinţe naturale, biografii de oameni iluştri, folclor românesc, articole de călătorie, articole cu caracter moral şi în general articole de cultură. Revista milita deschis pentru unitatea spirituală a tuturor românilor.

Printre colaboratori au figurat Vasile Alecsandri, Andrei Bârseanu, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron Densuşianu, Nicolae Densuşianu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuţă, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu, Ion Pop-Reteganul precum şi mulţi alţi oameni de cultură.

Varianta pentru sate a revistei "Familia" a fost revista "Şezătoarea", apărută între anii 1875-1882.

Din 1926, Mihail Sadoveanu a publicat la Oradea a doua serie a revistei. Din 1965 şi până în prezent apare a V-a serie a revistei sub numele „Familia”.

Bibliografie

  • Academia Republicii Populare Române - Dicţionar Enciclopedic Român, Editura Politică, Bucureşti, 1962-1964
  • Răduică, Georgeta - Dicţionarul presei româneşti (1731 - 1918), Editura Ştiinţifică, Bucureşti, ISBN 973-44-0123-8

Legături externe