Ioan Nobili

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ioan Nobili
Replace this image male.png
Alte nume Ioan Nemeş
Naţionalitate român
Născut 1819?, Armeni, judeţul Sibiu
Decedat 10 noiembrie 1848, Baia de Criş, judeţul Hunedoara
Mormânt la Baia de Criş?
Ocupaţie învăţător
Religie greco-catolic

Ioan Nobili alias Ioan Nemeş (n. 1819?, Armeni, judeţul Sibiu – d. 10 noiembrie 1848, Baia de Criş, judeţul Hunedoara) a fost revoluţionar paşoptist transilvănean.

Biografie

A fost învăţător la Abrud. În timpul revoluţiei paşoptiste din Transilvania a primit gradul de tribun (maior), luptând în cadrul Legiunii Auraria Gemina, condusă de prefectul Avram Iancu. La vestea înaintării în Zarand a maiorului Gál László, a strâns un mare număr de lăncieri români pentru a opri marşul acestuia spre Brad, judeţul Hunedoara. A organizat o tabără românească la Guravăii, judeţul Arad, înfrântă rapid de trupele maiorul Gal Laszlo din cauză că era prost înarmată şi nu avusese timp suficient pentru instruirea combatanţilor.

Cu aproximativ trei mii de glotaşi şi treizeci de grăniceri români a încercat să oprească trupele maghiare la Târnava, judeţul Hunedoara. A pierdut lupta, lăsând peste o mie de morţi pe câmpul de bătaie, el fiind capturat de inamic.

A fost condamnat de tribunalul de sânge ungar la moarte prin spânzurare, fiind considerat răzvrătit împotriva guvernului de la Pesta. A fost ucis la 10 noiembrie 1848 la Baia de Criş.

Imagini

Bibliografie

  • Briscu, Bogdan - Moţii şi luptele lor la 1848-1849, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2012 ISBN 978-973-109-377-2
  • Chindriş, Ioan; Neamţu, Gelu - Procese politice antiromâneşti care au zguduit Transilvania în toamna anului 1848, Editura Viitorul Românesc, Bucureşti, 1995, ISBN 973-9172-25-3