Stanii Cliţului

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Stanii Cliţului
Categoria a IV-a IUCN (rezervaţie naturală)
CallunaVulgaris.jpg
Iarbă neagră (Calluna vulgaris) - una din speciile floristice protejate care vegetează în arealul rezervaţiei
Informaţii generale
Poziţie Actual Salaj county CoA.png Judeţul Sălaj
Oraş apropiat Jibou
Coordonate 47° 17‘ 23“ N 23° 25‘ 23” N
Suprafaţă 16 ha
Înfiinţare 2000
Administrator Primăria Băbeni
Vezi şi Arii protejate în judeţul Sălaj

Stanii Clițului este o rezervație naturală de tip floristic şi peisagistic situată în judeţul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Băbeni.

Localizare

Aria naturală se află în nord-vestul Transilvaniei, în extremitatea nord-estică a judeţului Sălaj şi cea sud-vestică a satului Cliţ, în abruptul malului stâng al Someşului pe aria cuprinsă între pâraiele Valea Clițului și Ruginoasa, în apropiere de drumului județean (DJ109E) care străbate localitatea[1].

Descriere

Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 16 hectare.[2] şi a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3].

Din punct de vedere geologic dealul „Stanii Clițului” prezintă un perete stâncos (stane)[4], constituit din roci sedimentare alcătuite din gresii (atribuite perioadei geologice a oligocenului superior), cu intercalații de argile roșii și inserții de cărbune brun.

Aria naturală reprezintă un abrupt stâncos (acoperit în partea superioară cu vegetație de arbori și arbusti) ce adăpostește pe culme o populație importantă de plante cu flori din specia Calluna vulgaris, cunoscută sub denumirea populară de iarbă neagră (specie vegetală protejată)[5].

Floră

Flora este constituită din specii arboricole, arbusti şi ierburi.

Arborii şi arbusti sunt prezenţi cu specii de gorun (Quercus petraea), carpen (Carpinus betulus), mesteacăn (din specia Betula verrucosa), tei pucios (Tilia cordata), plop tremurător (Populus tremula), scoruș (Sorbus aucuparia), alun (Corylus avellana), crușin (Rhamnus frangula L.), merișor (Vaccinum vitis idaea), drob (Cytisus albus),lemnul bobului (Cytisus nigricans), afin (Vaccinium myrtillus L.).[6]

La nivelul ierburilor, alături de Calluna vulgaris[7] este semnalată şi prezenţa speciei floristice cunoscută sub denumirea populară de pătrunjel de câmp (Paucedanum oreoselinum)[8].

Obiective turistice

Obiective turistice (lăcaşuri de cult declarate monumente istorice) aflate în vecinătatea rezervației:

 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Piroşa, clădire monument istoric ridicat în anul 1862.
 • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Poieniţa construită în anul 1863,

Căi de acces

 • Drumul național DN1H pe ruta Jibou - Var - Surduc, înainte de a trece podul peste Someș, se intră în dreapta drumul județean (DJ109E) spre satul Cliț.

Note şi referinţe

 1. ProtectedPlanet.net - Stanii Clițului - delimitarea ariei protejate; accesat la 20 aprilie 2013
 2. A.P.M Sălaj - Lista ariilor protejate de interes național; accesat la 20 aprilie 2013
 3. Cdep.ro - Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, accesat la 20 aprilie 2013
 4. Dexonline.ro - definiție stană (stane, stani), accesat la 20 aprilie 2013
 5. catalogueoflife.org - Catalogue of Life - Calluna vulgaris; accesat la 20 aprilie 2013
 6. Spontana.robustit.com - Specii din flora spontană a României, accesat la 20 aprilie 2013
 7. Specia floristică de iarbă neagră mai este cunoscută și sub denumirea de mărtăloagă sau iarbă mare
 8. În alte zone ale țării pătrunjelul de câmp este cunoscut sub denumirea populară de chimionul porcului