Peştera Comăna

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Peştera Comăna
Peştera din Valea Mănăstirii
Categoria a IV-a IUCN (rezervaţie naturală)
Pestera Comana.jpg
Imagine din peşteră
Informaţii generale
Poziţie Actual Brasov county CoA.png Judeţul Braşov
Oraş apropiat Rupea
Coordonate 45° 52‘ 29“ N 25° 18‘ 41” N
Suprafaţă 42 ha
Înfiinţare 1961, declarat în 2005
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Braşov

Peştera Comăna (cunoscută de localnici şi sub denumirea de Peştera din Valea Mănăstirii) este o rezervație naturală de tip speologic, situată în judeţul Braşov, pe teritoriul administrativ al comunei Comăna.

Localizare

Aria naturală se află în partea centrală a judeţului Braşov şi cea estică a satului Comăna de Jos, în zona central-vestică a Munţilor Perşani, în imediata vecinătate nord-estică a rezervaţiei naturale Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită[1].

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Hotărârea de Guvern Nr.2151 din 30 noiembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.38 din 12 ianuarie 2005 (privind instituirea regimului de arie protejată pentru noi zone)[2] şi se întinde pe o suprafață de 42 hectare.

Aria protejată reprezintă o cavernă (peşteră formată de cursul subteran al pârâului Comăna) alcătuită dintr-o reţea de galerii orizontale sau ascendente (Hornul Mare) şi săli (de tipul unui labirint) situate pe trei nivele. Primul nivel constituit dintr-o galerie activă prin care se ajunge în Galeria Zânelor şi Galeria Emilia, nivelul al II-lea cu Sala Bradului şi Sala Catedralei şi nivelul superior cu Galeria Comorilor, la care se ajunge prin Sala Uriaşilor[3].

Peştera Comăna prezintă două tipuri de interes, astfel: unul speologic datorită multiplelor formațiuni concreţionare[4] (stalactite, stalagmite, stilolite, baldachine, pânze, draperii, coloane de calcit) parietale, și altul faunistic datorită prezenţei în arealul rezervaţiei a unei comunităţi de „liliac cu urechi de şoarece” (Myotis myotis), specie cavernicolă (protejată prin lege) aflată pe lista roşie a IUCN[5].

Note şi referinţe

  1. Protectedplanet.net - Pestera Comana Nature Reserve; accesat la 12 mai 2013
  2. Hotărârea de Guvern Nr.2151 din 30 noiembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.38 din 12 ianuarie 2005; accesat la 12 mai 2013
  3. Econ.unitbv - Peştera Comăna, judeţul Braşov; accesat la 12 mai 2013
  4. Concreţiunile reprezintă formaţiuni de agregate minerale de formă neregulată, formate prin depunerea rocilor sedimentare în jurul unui corp străin
  5. Iucnredlist.org - The IUCN Red List of Threatened Species - Myotis myotis; accesat la 12 mai 2013